Wijkverplegers en verzekeraars in de clinch over toenemende kosten

De wijkverpleging ligt overhoop met zorgverzekeraars over geld: sommige verzekeraars willen niet betalen voor de toegenomen vraag naar deze verzorging en verpleging aan huis. Diverse zorgorganisaties hebben een patiëntenstop ingesteld voor bepaalde verzekeraars, wat de keuzevrijheid voor de patiënt beperkt.

Beeld anp

In het uiterste geval kunnen ouderen dan bijvoorbeeld niet meer terecht in de aanleunwoning van hun voorkeur.

Het is een volgend knelpunt in de grote hervorming van de zorg sinds 1 januari 2015, na de onenigheid over de huishoudelijke hulp. Tot 2015 betaalde het Rijk de verpleging en verzorging. Sinds 1 januari vorig jaar gaat de betaling via de zorgverzekeraars. Elke zorgverzekeraar maakt met de verschillende zorgaanbieders afspraken over een maximumbudget voor de te leveren zorg.

Sommige aanbieders van wijkverpleging zijn kwaad omdat bepaalde zorgverzekeraars het vooraf met hen afgesproken maximale declaratiebedrag voor dit jaar niet willen verhogen nu zich meer patiënten melden dan begroot. Driekwart van de wijkverplegingaanbieders liet deze zomer weten meer geld nodig te hebben, onder meer omdat ouderen langer thuis blijven wonen.

Niet iedereen kan in de Liduinahof terecht: 'Ze letten hier zo goed op ons'

De bewoners van de Liduinahof in Schiedam kunnen rekenen op hulp. Maar wie is verzekerd bij Zilveren Kruis, kan er niet meer terecht. De maatschappij wil niet meer zorg betalen. Lees hier het hele artikel.

Dat blijkt uit een inventarisatie van brancheorganisatie Actiz. Een aantal aanbieders van deze verpleegkundige zorg bij mensen thuis - wondverzorging, hulp bij douchen of het aantrekken van steunkousen - neemt geen nieuwe patiënten aan die bij Zilveren Kruis of CZ verzekerd zijn. Bijvoorbeeld Evita Zorg in de regio Haaglanden.

Anderen overwegen zo'n selectieve patiëntenstop in het laatste kwartaal van dit jaar, zoals het landelijk werkende Allerzorg. Als het conflict voortduurt, is een bij Zilveren Kruis/Achmea verzekerde oudere bovendien niet meer welkom als nieuwe bewoner in de aanleunwoningen van de zorgorganisatie Frankelandgroep in de regio Schiedam/Vlaardingen.

Frankelandgroep is een van de honderd aanbieders die Zilveren Kruis/Achmea eerder dit jaar lieten weten meer geld nodig te hebben omdat zich meer verzekerden hadden gemeld dan was begroot. Het geld kwam er niet omdat Frankeland te kleinschalig zou werken. De veertig van de honderd aanvragers die wel meer geld kregen, moeten van Zilveren Kruis 5 procent op hun kosten besparen.

Zilveren Kruis zegt dat er grote verschillen zijn in de kosten die zorgaanbieders in rekening brengen voor dezelfde zorg. 'Als instellingen die zuinig en efficiënt werken bij ons aankloppen omdat hun budget is overschreden, krijgen zij er indien mogelijk geld bij. Andere instellingen krijgen dat niet.'

Klanten kunnen snel worden ondergebracht bij een andere zorgverlener, aldus Zilveren Kruis. 'Mensen krijgen altijd zorg.' Maar dat geldt niet voor de aanleunwoningen waarin de Frankelandgroep zorg en wonen combineert en waarvoor minder alternatieven beschikbaar zijn.

'Wij willen niet dat hulpbehoevenden de dupe worden van slechte verzekeraars', zegt bestuurder Ben de Koning van de Frankelandgroep. 'Maar wij kunnen het ons niet veroorloven de zorg zelf te betalen. Zonder overeenstemming zullen we binnenkort op onze website zetten van welke verzekeraars nieuwe bewoners nog bij ons kunnen intrekken.'

Elke verzekeraar heeft zijn eigen beleid. CZ kijkt eerst naar andere aanbieders in de regio, VGZ 'staat open voor' verzoeken van 'doelmatig werkende' aanbieders die meer patiënten kregen, DSW zegt de zorg te vergoeden 'die zinnig en nodig is, ook als die boven het jaarmaximum is'.

'Het probleem is dat veel verzekeraars te krap inkopen en dat zorgverleners deels zelf moeten opdraaien voor de boven het afgesproken bedrag geleverde zorg', zegt Hans Buijing van de thuiszorgbrancheorganisatie BTN. 'Veel van onze leden moeten al tonnen terugbetalen over vorig jaar en kunnen zich niet nog zo'n strop permitteren. Als steeds meer zorgaanbieders noodgedwongen patiëntenstops invoeren, lopen patiënten de kans dat er aan het eind van het jaar geen wijkverpleging meer voor hen is.'

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gaat ervan uit dat zorgverzekeraars in hun afspraken met zorgaanbieders rekening houden met de lokale situatie. 'Meestal komen ze er samen wel uit. Elke patiënt heeft recht op zorg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden