Wijkcoach doet volksbuurt in Enschede opbloeien

Achterstandswijk Velve-Lindenhof is op sociaal gebied sterk verbeterd. Door het 'Vogelaargeld' bruist het van activiteiten.

Anja Sligter

Enschede Hij is uitgevonden door Enschede en betaald met Vogelaargeld: de wijkcoach. Het is de hit waarvoor het hele land langskomt bij de wijk Velve-Lindenhof. 'Om de kunst van de eenvoud af te kijken', zegt Cees Verboom, een van de vier wijkcoaches. Hun succes is een van de redenen waarom deze Enschedese volksbuurt als betere wijk uit de bus komt in de voortgangsrapportage van de wijkenaanpak, die woensdag naar de Tweede kamer is gestuurd.


Ongeveer vijf jaar geleden drong het besef bij de beleidsmakers door dat een achterstandswijk er niet alleen fysiek bovenop geholpen moet worden, maar ook sociaal. Achter die splinternieuwe voordeur bleven anders de grootste puinhopen liggen.


Instanties komen sindsdien in het land achter die voordeur, maar Verboom en zijn collega's zijn de enigen die de bevoegdheid van 24 instanties hebben in te grijpen. Dat is een groot verschil met andere steden waar tussen droom en daad protocollen, werkprocessen en targets in de weg staan. Verboom is als een huisarts die of zelf ingrijpt of doorverwijst naar een specialist.


Hij geeft het voorbeeld van de vrouw die bedreigd werd door een drankverslaafde zoon, maar geen aangifte durfde te doen. 'Ik heb haar gemotiveerd dat wel te doen en tegelijk heb ik met de politie afgesproken haar huis goed in de gaten te houden. Op die manier is de zoon opgepakt en vastgezet. Hij bleek nog veel meer op zijn kerfstok te hebben.'


De vrouw had aan haar zoon een trauma overgehouden en is met hulp van de wijkcoach door de huisarts doorverwezen naar een psycholoog. Verboom: 'Ik heb eens in de maand contact met haar en ik merk dat ze steeds beter voor zichzelf opkomt, ook ten opzichte van haar andere kinderen.'


Deze directe aanpak blijkt hard nodig want net als in de andere Vogelaarwijken kampt Velve-Lindenhof met grote problemen. Van de 650 huishoudens in de wijk hebben de coaches er nu 400 bezocht. Daarvan hebben tien gezinnen zware problemen, tachtig zitten er tegen aan.


In Velve-Lindenhof bruist het sinds het 'Vogelaargeld' van de activiteiten. Bewoners doen van alles met elkaar. Voorheen was dat nauwelijks het geval, zegt wijkraadlid Hannie Kobben, die in tien jaar tijd de coffeeshops de wijk uitwerkte. 'Het enige wat hier gebeurde was een jaarlijkse fietstocht. De gezelligheid beperkte zich verder tot een aantal straten. Daar zitten de bewoners met stoelen, bbq's, partytenten en soms hele bankstellen zomers bij elkaar.'


Bewoners zien elkaar nu op de nieuwjaarsreceptie en gaan samen met een bus naar de kerstmarkt. Een boek met de 'trotse' historie van de wijk wordt deze week huis aan huis bezorgd. Er zijn vergevorderde plannen voor een buurtmuseum en een buurtrestaurant.


Zonder de stimulans van 'Vogelaar' was die verbroedering niet tot stand gekomen, zeggen wijkraadleden Jeantine Bakker en Annemarie Zeelen. Want Velve en Lindenhof liggen van oudsher met elkaar in de clinch. In Velve woonden de arbeiders van de textielfabrieken, in het jongere Lindenhof kwamen werkers uit andere streken van het land. Lang keek Lindenhof op Velve neer.


In groot contrast met dit sociale aspect, ligt de wijk er fysiek nog rommelig bij. Er wordt overal gesloopt. Er zijn grote kale plekken, ingestorte woningen en veel grijpers. Bewoners hebben mee mogen beslissen over renovatie of nieuwbouw. Slechts 10 procent koos voor renovatie.


Bij een blok 'opgepimpte' wederopbouwwoningen valt de eerste kritiek te beluisteren. Rinie en Jolanda van Zutphen staan met een vriendin voor hun huis te roken. Ze zijn zeer ontevreden. Wat ging er verkeerd? Jolanda: 'Wat ging er goed, moet je vragen, dan ben ik eerder klaar.' De buitenkant kan er mooi uit zien, maar binnen klopt geen enkele detail, zegt het echtpaar. De plafonds te laag, de kranen niet geplaatst, de douche loopt niet goed. Moeten ze nog even doorgaan?


Hun klachten leggen ze wekelijks bij de bouwvergadering neer. 'Ze schrijven het op en beloven er iets aan te doen.' 'Er is gewoon zo goedkoop mogelijk gebouwd, meent Rinie. 'Bel maar bij de buren aan, je krijgt overal hetzelfde verhaal.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden