Wijkagent is suppoost van kunst op straat

Het is de armste wijk van Nederland. En ook de meest linkse. In de volksmond wordt het wel Allochtonif het krakersgetto genoemd....

Geert van de Wetering

Maar ondanks deze op het eerste gezicht ongelukkige combinatie van elementen, is de onveiligheid van de buurt de laatste jaren afgenomen, en dat is niet in de laatste plaats te danken aan het project Artwalk dat sinds enkele jaren in de Staatsliedenbuurt wordt georganiseerd.

Artwalk is een wandelroute langs etalages met kunst. Na ingrijpende renovaties in de beruchte wijk werden bergingen door buurtbewoners, woningcorporaties en kunstenaars verbouwd tot etalages. Sinds 2001 vormen deze vitrines een permanente kunstroute. De initiatiefnemer van dit project is de van oorsprong Duitse kunstenaar Holger Nickisch.

Hij stelde de wandeling in het begin zelf samen, maar werkt de laatste tijd graag samen met gastcuratoren. De werken die op dit moment te zien zijn, werden samengebracht door Saskia Monschouwer. Onder de titel To Avoid The Void selecteerde zij onder meer twee gigantische billboards van Federico D'Orazio, een schilderij van Wouter van Riessen en een tekening van Marc Nagtzaam. Niet de minste kunstenaars dus.

Nickisch en zijn gastcuratoren weten kunstenaars te enthousiasmeren die het ook op internationale exposities goed doen. Zo werden eerder dit jaar al werken vertoond van bekenden als Roy Villevoye en Marnix Goossens.

Het doel van Artwalk is volgens Nickisch niet het opleuken van een achterstandswijk. Hij stelt zijn project voor als een nieuwe wijze waarop kunst in de stedelijke omgeving kan assimileren. Nickisch noemt dat 'Urban Curating': 'een manier van denken over beeldende kunst, een nieuwe kunstpraktijk, waarin (inter)nationale communicatie, plaatsgerichte sociale interactie, stadsplanning en architectuur een nieuwe verhouding aangaan.'

Volgens Nickisch blijkt de kunst bij te dragen aan de leefbaarheid van de buurt. 'De wijk agent is dolenthousiast en ook buurtbewoners betuigen hun steun. Mensen blijven staan om naar de etalages te kijken, er is dus meer levendigheid en dat draagt bij aan de sociale controle.' Handig om te weten voor Balkenende en Donner: kunst verbetert de veiligheid op straat.

En toch is dat opmerkelijk, want de kunstwerken zijn vaak ronduit provocerend. Waar deze kunst in andere stadsdelen de gemoederen danig zou beroeren (of vandalisme zou uitlokken) kraait hier geen haan naar het vermeende choquerende of obscene gehalte van de kunstwerken. Geslachtsdelen van bont, foto's van kinderen die oorlogje spelen, een afgehakte kalfskop en zelfs een enorme erectie belicht door een stroboscoop bleven de staatslieden niet bespaard.

Tot eind februari siert de leus Tom Drittes Reich (een kunstwerk van Armen Eloyan) de etalage van de loodgieter in de Van Hogendorpstraat. Waar vind je nog een loodgieter die een deel van zijn bedrijf aan een kunstenaar ter beschikking stelt? Juist, in de Staatliedenbuurt. De meest tolerante wijk van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden