Wijk aan Zee komt in verzet tegen aanleg luchthaven in zee

'Wijk aan Zee wordt constant op stang gejaagd', zegt B. Kisjes van actiegroep Laat de Kust met Rust zondagmiddag in de Noordhollandse kustplaats....

ANP

ANP

WIJK AAN ZEE

Het dorp onder de rook van Hoogovens heeft al jaren te maken met het ene na het andere bedreigende plan. Uitbreiding van Hoogovens, een slibpolder met daarop elektriciteitscentrales, een baggerberging op het strand: Wijk aan Zee zag een aantasting van zee en strand en liep er steeds tegen te hoop.

Dat gebeurde in het verleden bijvoorbeeld door een actie waarbij inwoners hun huis te koop aanboden en door diefstal van tweehonderd witte koningen van het Hoogovens-schaaktoernooi.

Ook nu legt het dorp zich niet neer bij 'het zoveelste dwaze plan'. 'Al ben ik wel op zoek naar een wet waarin sprake is van dorpsvredebreuk', stelt Kisjes, die al jarenlang bij de acties betrokken is. 'Ze zetten het dorp steeds weer op z'n kop.'

De laatste plannen die de gemoederen in Wijk aan Zee verhitten, zijn ontwikkeld door baggermaatschappij Boskalis en ingenieursbureau Lievense. Die boden hun studie met de naam Schiphol IJpoort vorige maand aan minister Jorritsma aan. Het gaat om aanleg van een luchthaven met twee of drie startbanen, een zeehaven en tunnels door duinen en natuurgebied. De kosten bedragen 5,5 miljard gulden. Jorritsma neemt de plannen mee in de studie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat over de toekomst van de luchtvaart.

Volgens de inwoners van Wijk aan Zee is in de plannen niets terug te vinden over de gevolgen voor het dorp. Uitvoering betekent volgens hen vrijwel zeker de doodsteek voor de kustplaats en verlies van duingebied en strand.

Voor de groepsfoto, die Jorritsma en kamerleden volgende week krijgen aangeboden, liep zondag vrijwel het hele dorp uit: van drumband Arion tot de reddingsbrigade. Kinderen toonden een spandoek: 'Wij willen strand, geen vliegveld'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden