Wijffels: sterke basis voor nieuw kabinet

BEETSTERZWAAG (ANP) - De fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie hebben de afgelopen dagen op een Fries landgoed een ,,sterke basis gelegd'' voor de komende onderhandelingen over een nieuw te vormen kabinet. Mogelijk worden de ministersposten in februari verdeeld.

Dat zei informateur Herman Wijffels vrijdag na afloop van drie dagen van ,,intensieve besprekingen'' op het Friese landgoed Lauswolt. De onderhandelaars hebben geen onderwerp, ook niet de moeilijke punten, geschuwd, toen ze ,,ver van de hectiek'' van het Binnenhof zo'n dertig uur besprekingen voerden.

De gesprekken waren toekomstgericht en er werd niet omgezien naar vier jaar geleden, toen onderhandelingen tussen PvdA en CDA stukliepen. ,,We zijn niet veel bezig geweest met 2003'', zei PvdA-leider Wouter Bos. ,,De kop is eraf'', zei CDA-fractievoorzitter Jan Peter Balkenende. Ook André Rouvoet, de fractievoorziter van de ChristenUnie, heeft vertrouwen in een goede afloop.

Agenda

Informateur Wijffels zei na de besprekingen dat aan de hand van een intern verslag daarvan de agenda voor de komende drie tot vier weken wordt vastgesteld. Hij wil de vaart erin houden en stelde de fractievoorzitters zware weken in het vooruitzicht. Er wordt dan minstens drie en mogelijk vier dagen per week onderhandeld.

Dat zal niet steeds gebeuren op het Binnenhof, maar min of meer als een ,,reizend gezelschap'' op verschillende plaatsen in het land. Wijffels hoopt in de loop van februari zo ver te zijn, dat de personen ingevuld kunnen worden bij de ministersposten. Het is niet zijn bedoeling om in de komende weken de hete hangijzers vooruit te schuiven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden