Wijers waarschuwt makelaars nog eens

Minister Wijers van Economische Zaken dreigt met maatregelen tegen onderlinge afspraken van makelaars aangesloten bij de branchevereniging NVM. Als de makelaars de marktwerking op de markt voor bemiddeling van vastgoed blijven belemmeren, zal hij ingrijpen op basis van de Wet Economische Mededinging (WEM), die kartels verbiedt....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Wijers schrijft dat in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Smits (CDA). Volgens Wijers heeft het Openbaar Ministerie het bestaan van prijsafspraken tussen makelaars niet kunnen aantonen. Desondanks zegt de minister zich zorgen te maken over 'de gebrekkige werking van de bemiddelingsmarkt'. Hij heeft daarover overleg met de NVM. Mocht dat geen resultaten opleveren, dan overweegt Wijers de WEM in stelling te brengen.

Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond zou blijken dat deze prijsafspraken, die nadelig zijn voor consumenten, wèl voorkomen. Volgens Wijers heeft de Economische Controledienst inderdaad in een aantal gevallen onderzoek gedaan en proces-verbaal opgemaakt. Maar wegens gebrek aan bewijs is het niet tot vervolging gekomen. Een herhaling van het onderzoek van de Consumentenbond, waar Smits om vroeg, acht Wijers niet zinvol.

Het kamerlid vindt ook dat er een apart toezichtsorgaan op de makelaardij en vastgoed-transacties à la De Nederlandsche Bank moet komen. Wijers vindt dat niet nodig. De transacties worden nu al vastgelegd bij de notaris en bij het kadaster. De branche kent een zelfregulerend orgaan, dat weer onder toezicht staat van het ministerie van Volkshuisvesting (VROM). Volgens de minister zijn daarover geen klachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden