Wijers en Securitel

DE PRESIDENT van de Haagse rechtbank heeft minister Wijers van Economische Zaken en minister Sorgdrager van Justitie de les gelezen over de beginselen van de rechtsstaat....

Het arrest dat het Europese Hof van Justitie vorig jaar wees in de Securitel-zaak, bracht politiek Den Haag in rep en roer. Het hof benadrukte dat lidstaten verplicht zijn om ontwerpen voor technische voorschriften voor industrie- en landbouwproducten en geneesmiddelen bij de Europese Commissie aan te melden. De commissie moet kunnen voorkomen dat landen onder het mom van 'technische voorschriften' handelsbelemmeringen opwerpen.

Voorschriften die niet zijn aangemeld, mogen niet door de nationale rechter worden toegepast, stelde het hof. Het kabinet-Kok had dit 'aanmelden' van een groot aantal wetten en regels nagelaten, net als voordien de kabinetten-Lubbers. Problemen.

Wijers en Sorgdrager hebben van stonde af aan geweigerd Kamer en burger over de gevolgen van het Securitel-arrest in detail te informeren. Het tweetal weigerde de in allerijl opgestelde lijst van mogelijk getroffen wetten en regelingen openbaar te maken.

De Vereniging van Strafrechtadvocaten nam hiermee geen genoegen en deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Met succes. De Haagse rechtbank verwierp zonder aarzeling alle argumenten die door de landsadvocaat waren aangedragen.

De idee dat de lijst niet méér was dan een lijstje van 'persoonlijke beleidsopvattingen' van ambtenaren achtte de president potsierlijk. Het kabinet onderhandelt immers op basis van deze lijst in Brussel over reparatie van de begane fouten. De president had geen aanwijzingen gevonden dat openbaarmaking de Brusselse onderhandelingen zou schaden. De president verwierp ten slotte ook het betuttelende argument dat de lijst tot 'verwarring' zou kunnen leiden. De politieke vrees dat burgers dit arrest zouden aangrijpen om een veroordeling te ontlopen, werd voor de rechter niet aangevoerd.

De principiële beschouwing van de president raakte de kern van de zaak. Iedere burger wordt geacht de wet te kennen. 'Keerzijde is dat deze burger ervan uit mag gaan dat wettelijke voorschriften. . . ook rechtskracht bezitten.' Er is daarom een zwaarwegend openbaar belang bij publicatie van informatie die hierover twijfel zaait. 'Het gaat immers om informatie die de kern van de rechtsstaat raakt.'

Dat dit juist aan twee D66-ministers moet worden voorhouden, mag minstens ironisch heten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden