'Wijdenbosch heeft een mateloze machtshonger'

De Surinaamse regering van president Wijdenbosch is definitief gevallen over een ruzie over monetair beleid en de kwestie-Bouterse. Minister van Financiën A....

JEROEN TROMMELEN

Van onze verslaggever

AMSTERDAM/PARAMARIBO

De andere ministers en parlementsleden van Mungra's partij BVD namen ontslag. Het voorbeeld werd gevolgd door twee kleine coalitiepartijen.

Door het opstappen van de parlementsleden steunt de regering op nog maar 22 van de 51 afgevaardigden. De steun van vijf ministers van de Javaanse KTPI is onzeker. Aangenomen wordt dat de president de komende maanden een verzoeningspoging zal doen om de coalitie te herstellen.

Wijdenbosch beschuldigde zijn minister van Financiën er maandag van dat hij belastinginkomsten te laag zou hebben geraamd, en daarmee de uitgaven van de regering onder druk zou willen zetten. Ook zou Mungra zich niet hebben gehouden aan de 'afstemming binnen het politieke circuit' over de zaak Bouterse. De relatie met de minister noemde Wijdenbosch 'uitzichtloos'.

Volgens Mungra weigert de partij NDP van Wijdenbosch en Bouterse om hoognodige economische maatregelen door te voeren. 'Men lijkt mij te verwijten dat ik samenspan met het Internationaal Monetair Fonds. Al mijn maatregelen werden teruggedraaid. Mijn geweten kwam daardoor in opstand. Ik wil het volk niet in de economische chaos storten.'

Mungra onthulde dat hij Wijdenbosch gedreigd had om over een maand alle relevante begrotingsstukken van de regering over te dragen aan de Rekenkamer van Suriname. Drie maanden geleden staakte de regering Wijdenbosch de verzending van documenten, na kritische opmerkingen van president drs. H. Prade van het onafhankelijk controle-instituut. Tegen dat besluit is fel geprotesteerd door de oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden