'Wij zullen discriminatie nooit accepteren'

'Deze cijfers moeten ons allemaal wakker schudden. We zullen discriminatie nooit accepteren.' Zo reageert minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vandaag op het bericht in de Volkskrant dat allochtonen slecht af zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Vicepremier Lodewijk Asscher. Beeld anp
Vicepremier Lodewijk Asscher.Beeld anp

Vrijwel nergens in Europa zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor allochtonen zo slecht als in Nederland, stelt de Volkskrant in een analyse van cijfers van OESO en Eurostat. 'Er is discriminatie op de arbeidsmarkt: Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed', aldus de minister. Volgens de bewindsman zorgt discriminatie dat 'toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild'. Hij vindt ook dat mensen 'hoe frustrerend en ingewikkeld' het ook is, niet moeten opgeven en gelijk aangifte moeten doen als ze worden gediscrimineerd.

Alleen een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers en werknemers kan discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken, stelt Asscher.

Vorige week gaf premier Rutte in een interview met Metro aan dat discriminatie ingrijpend is, maar dat hij dat niet kan oplossen: 'Ik kan tegen Nederland zeggen: 'discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.' Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.'

Discriminatie op de arbeidsmarkt

Lees hier een reportage over de Rotterdamse wijk Oude Westen, waar 23 procent van de niet-westerse allochtonen een bijstandsuitkering heeft. 'Al is-ie blanker dan blank, de Marokkaan komt niet aan de bak.'

En lees hier het nieuwsbericht waaruit blijkt dat vrijwel nergens in Europa de arbeidskansen van allochtonen zo slecht zijn als in Nederland.

Meer allochtonen werkloos dan in Frankrijk, Italië en Spanje

Meer dan de helft van de migranten in Nederland van buiten de EU zit thuis zonder betaald werk. In landen als Frankrijk, Italië en Spanje, waar de werkloosheid veel hoger is, zitten minder allochtonen thuis dan in Nederland.

Van de autochtone beroepsbevolking heeft 77,1 procent betaald werk, terwijl van de allochtonen nog niet de helft (49,5 procent) werk heeft. Dit verschil van 27,6 procentpunt is het op een na hoogste van Europa, na Zweden, dat vergeleken met Nederland bijna drie keer zoveel asielzoekers opneemt, die doorgaans veel moeilijker aan een baan komen dan arbeidsmigranten.

Sinds de crisis is de werkloosheid onder Marokkaanse Nederlanders het meest toegenomen van alle grote bevolkingsgroepen. 19,6 procent van de Marokkanen is werkloos, tegen 5,7 procent van de autochtonen. In september 2008, toen de crisis losbarstte, was de werkloosheid onder Marokkanen verbeterd tot 5,8 procent, tegen toen 2,8 procent onder autochtonen. Van de Antillianen is nu 19,3 procent werkloos, tegen 15,3 procent van de Turken en 13,9 procent van de Surinamers.

Vacatures voor het raam van uitzendbureau Adecco. Beeld anp
Vacatures voor het raam van uitzendbureau Adecco.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden