Wij zoeken stoere rijksbestuurders

De ingezonden brieven van donderdag 3 september.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff. Beeld ANP
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff.Beeld ANP

Stoere gemeenten

Staatssecretaris Dijkhoff zegt 'stoere burgemeester, wethouders en raadsleden' nodig te hebben die zich hard maken voor de opvang van vluchtelingen. Wij, de grote steden (G32), hebben 2 juni aangegeven ons te zullen inspannen voor de opvang van asielzoekers, vluchtelingen en vergunninghouders.

We zien echter wel een structurele kentering; de aantallen op te vangen mensen lopen hard op, ook de komende jaren. Steden dienen niet alleen in huisvesting te voorzien, maar ook in bijstand, begeleiding, werk en onderwijsvoorzieningen. De financiële gevolgen zijn zeer groot. Bijvoorbeeld: alleen al de extra huisvesting voor vergunninghouders voor de G32-gemeenten kost 61 miljoen euro extra in 2015, terwijl gemeenten soms tientallen procenten worden gekort op de algemene uitkering, de Wmo en de jeugdhulp.

Ook sluiten wij onze ogen niet voor de sociale gevolgen in buurten in de steden. Huisvesting van asielzoekers vergt, zeker in de steden, minimaal 10 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen. Daarnaast zijn er nog huisvestingsvragen voor andere groepen als vergunninghouders en arbeidsmigranten, terwijl de beschikbare voorraad daalt vanwege inkomensafhankelijke huurverhoging. Door de vele maatregelen die dit kabinet de corporaties heeft opgelegd kunnen die ook zelden meer investeren in nieuwe woningen. Met alleen leegstaande kantoren lossen we dit probleem niet op.

Een thuis bieden aan oude en nieuwe Nederlanders kunnen we niet alleen. We vragen al maanden hulp van het Rijk die meer inhoudt dan de staatssecretaris die 'onze zorgpunten bij het overleg zal betrekken'. Wij zoeken stoere rijksbestuurders die met de steden de handen ineenslaan, en die de problemen van dit enorme vraagstuk niet bij ons leggen.

Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, namens de grote gemeenten

Brief van de dag: Foute vergelijking

In de niet aflatende pogingen van Thomas von der Dunk om de rol van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog te nuanceren, zo niet te bagatelliseren, haalt hij nu de Nederlandse koloniale geschiedenis erbij.

Enige jaren geleden schreef Von der Dunk in de Volkskrant (nota bene op 4 mei) dat verzetsstrijders een vergelijkbaar gedachtengoed koesterden als veel collaborateurs. Zij hadden immers hun autoritaire, kleinburgerlijke en nationalistisch wereldbeeld gemeen met dat van NSB'ers, aldus Von der Dunk.

Nu roert hij dezelfde trom: 'Wehrmachtsoldaat was niet slechter dan Indiëveteraan' (O&D, 2 september). Het gaat hierbij natuurlijk niet om de handelingen van individuele soldaten, maar om de rol van de Nederlandse politiek en de militaire uitvoering ervan. Er valt veel kwaads te zeggen over het dekolonisatiebeleid van Nederland in Indonesië, en het structurele geweld dat daar plaatsvond is al door veel historici opgetekend.

Wat de koloniale oorlog van Nederland onderscheidt van de Duitse bezetting, is dat de laatste de institutionalisering van repressie, roof en terreur betekende, uiteindelijk culminerend in de vernietiging van de Nederlandse Joden en zigeuners. Dat was de feitelijke, intrinsieke betekenis van het Duitse militaire apparaat. Of dat nu de Wehrmacht was, de SS, de SD, de Grüne Polizei of hoe al die andere onderdelen van de vernietigingsmachinerie heetten, is volstrekt irrelevant. Kennelijk wil Von der Dunk dat onderscheid niet maken. Het zij zo.

Cees de Groot, Amsterdam

Wensdromen

Op Rotterdam School of Management moeten studenten een 7 scoren om door te stromen naar een masteropleiding. Van zesjesstudenten moet afscheid worden genomen, aldus directeur Anne van de Graaf. 'Als een student een 7 moet scoren, gaat hij harder lopen', luidt Van de Graafs hoofdgedachte.

Dat klinkt ongetwijfeld realiseerbaar als je aan de directeurstafel zit (laten we voor het gemak uitgaan van goede intenties, niet van rendementsdenken). Over hoe je zoiets uitvoert op de werkvloer, daarover rept de directeur vanzelfsprekend met geen woord. Gezien de financiering van het hogere onderwijs zullen het in de praktijk natuurlijk de docenten zijn die harder moeten lopen, niet de studenten.

Zíj zullen uiteindelijk gedwongen worden de kwaliteitseisen zo naar beneden bij te stellen dat zessen zevens worden, dit alles opdat Van de Graafs wensdroom kan worden vervuld.

Als voorbeeld van zesjesstudenten noemt Van de Graaf trouwens 'studenten bij wie veel aandacht weglekt naar bijbaantjes'. Een tamelijk ongelukkige uitspraak op de dag nadat er een nieuw leenstelsel is ingevoerd dat het hebben van een bijbaan voor veel studenten tot bittere noodzaak maakt.

Lucas Zandberg, hbo-docent, Noordhorn

Nog een probleem

Selecteren aan de poort bij masteropleidingen leidt nog tot een ander probleem: extra werklozen. De universitaire bachelor wordt immers nog niet als een volwaardig diploma gezien en gewaardeerd door het bedrijfsleven en evenmin als gelijkwaardig aan een afgeronde hbo-studie.

H. Buist, Amersfoort

Hoezo voorrang?

'Geef asielzoekers geen voorrang meer bij huisvesting', aldus kamerlid Joram van Klaveren van de partij VNL. Bij asielzoekers denken we aan de drommen mensen die vanuit het oosten en het zuiden naar West-Europa oprukken. En die kapen al onze sociale woningen weg? Die huisvesting is echter alleen bestemd voor mensen die een vluchtelingenstatus hebben gekregen en daar gaan vaak jaren overheen. Wie die status nog niet heeft, zit in een asielzoekerscentrum. En slechts een klein deel komt in aanmerking voor een verblijfsstatus en dan een eigen woning. Asielzoekers hebben dus geen voorrang bij huisvesting, maar zijn al heel blij met een dak boven hun hoofd. Want heel velen van hen slapen in tentjes of in de openlucht. Misschien nog niet in Nederland, maar Calais is zo ver niet.

Marlies Jansen, Oestgeest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden