'Wij zijn met velen, dankzij Syrië'

Ruim een week stond Libanon bol van de anti-Syrische gevoelens, maar gisteren volgde het antwoord van Hezbollah. Meer dan 100 duizend demonstranten betuigden steun aan Syrië....

Van onze correspondente Kim Ghattas

Een uitzinnige menigte van meer dan 100 duizend mensen reageert op Nasrallahs woorden met spreekkoren - 'Syrië we danken jullie' en 'Geen buitenlandse inmenging'. Met duizenden Libanese vlaggen - rood-wit-rood met de groene ceder - kleuren Hezbollah-aanhangers de straten in het centrum van Beiroet. Herhaaldelijk wordt spontaan het Libanese volkslied gezongen.

De pro-Syrische demonstratie in Beiroet was qua omvang zeker zo groot als de vele anti-Syrische demonstraties die vorige week dagelijks in de Libanese hoofdstad plaatsvonden. De demonstranten gaven gisteren gehoor aan de oproep die Hezbollah-leider Nasrallah afgelopen weekeinde deed. Om een escalatie te voorkomen, koos Nasrallah het Riad el Solh Plein als verzamelpunt, in plaats van het nabijgelegen Plein van de Martelaren waar de demonstraties tegen Syrië worden gehouden.

'Dit is een democratie. Zij die tegen de aanwezigheid van Syrië in Libanon zijn, hebben hun gevoelens geuit. Nu is het onze beurt. Maar wij zijn allen Libanezen. We hebben verschillende meningen, maar we zijn niet verdeeld', zegt Amira Raad, een studente.

Het merendeel van de demonstranten gisteren was shi'itisch - de grootste bevolkingsgroep van Libanon. Zij steunen Hezbollah vooral omdat de beweging sociale hulpprogramma's biedt voor de bewoners van arme wijken. Gewapende leden van Hezbollah hielden gisteren in de straten rond het Riad el Solh Plein een oogje in het zeil; medewekers van Hezbollah in burgerkleding begeleidden de menigte door de straten.

Nasrallah zei zondag dat hij VN-resolutie 1559, waarin de terugtrekking van Syrische troepen uit Libanon wordt gevraagd, afwijst. 'Wij hebben het recht de resolutie te verwerpen omdat het een schaamteloze inbreuk is op binnenlandse zaken en omdat het onze vijand Israël in de kaart speelt', zei Nasrallah gisteren.

'Wij willen geen buitenlandse inmenging in ons land. Niet van Syrië, niet van de Arabieren, niet van Amerika. We zijn blij dat de Syrische troepen vertrekken, maar na wat ze voor ons hebben gedaan verdienen ze een eervol vertrek', zegt Nadim. Hij is, net als volgens hem de meeste mensen, vooral gekomen om Hezbollah steun te betuigen. Nadim: 'Ik ben een christen, maar ik steun het verzet. Wat zal er met ons land gebeuren als Hezbollah moet ontwapenen en ons niet langer kan beschermen tegen Israël?'

De demonstratie was de eerste grote actie van Hezbollah sinds de moordaanslag drie weken geleden op de Libanese oud-premier Rafik Hariri. Zijn dood leidde tot grote volkswoede en massale demonstraties tegen de Syrische inmenging. Nasrallah riep zijn aanhangers gisteren op nimmer toe te geven aan internationale druk om te ontwapenen.

De Libanese politiek analist Amal Saad Ghorayeb noemde de demonstratie van Hezbollah een niet mis te verstaan signaal. 'Dit was een boodschap aan de wereld en aan het gehele Libanese volk: het zal niet eenvoudig zijn ons te ontwapenen, wij zijn met velen. Maar tussen de regels viel ook te horen: als jullie democratie willen, dan zullen jullie met ons moeten praten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden