‘Wij zijn heel slechte buren’

Sommige kranten in Peru hebben het angstvisioen al aangekleed met (gefingeerde) foto’s van Chi-leense landingsvaartuigen en mariniers op het Peruaanse strand....

Chilenen en Peruanen haten elkaar meer dan Polen en Russen. ‘Wij zijn geen broeders maar buren’, zegt parlementslid Lourdes Acorta – slechte buren. Die slechte verstandhouding gaat terug tot de Pacificoorlog van eind 19de eeuw, toen het Chileense leger doordrong tot in de Peruaanse hoofdstad Lima. Peru verloor bij die gelegenheid zijn zuidelijkste punt, en in een klap door raakte Bolivia zijn toegang tot zee kwijt. Dezelfde zee die nu weer de inzet van het conflict is.

Voor de Peruanen zijn de Chilenen arrogante kooplieden met zware laarzen. Zelfs César Hildebrandt, een van Peru’s meest genuanceerde politieke commentatoren, gaat door het lint wanneer het woord Chileen valt: ‘Peru is voor Chili nooit iets anders geweest dan een prooi, een te plunderen bron van rijkdom.’

Chili is een stevig investeerder in het buurland. De Peruaanse nationalisten in het parlement onder leiding van de ex-kolonel (en ex-presidentskandidaat) Humala ageren voortdurend fel tegen de Chileense investeringen en het aanhalen van de relaties met de ‘erfvijand’. Theorieën over samenzweringen tegen het vaderland zijn in Peru bovendien altijd aan de orde van de dag. Nu zou er een complot tussen Chili en Bolivia gesmeed worden met als doel het laatste land eindelijk zijn toegang tot de zee terug te geven.

De publicatie van de nieuwe zeekaart komt op een moment dat de Peruaanse president Alan García gebukt gaat onder een aanhoudende golf van protesten tegen zijn beleid. Met de wat overspannen Chileense reactie spint García veel politiek garen: dinsdagavond steunde het normaal hopeloos verdeelde parlement unaniem het beleid van de president ter verdediging van het vaderland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden