'Wij zijn gewoon als een mug doodgeslagen'

Pok, pok, pok, drie kleunen. Het was de kort maar krachtige analyse van bondscoach Ruud Elfers na de openingswedstrijd van de softbalploeg....

ANP

COLUMBUS

'Ons is geen poot uitgetrokken. Nee, we zijn gewoon als een mug doodgeslagen', zei Elfers, die de vergelijking nooit schuwt. Zes slagbeurten stond Anouk Mels als een 'beest' te werpen. De Japansen hadden aanvallend geen schijn van kans. Net als Nederland overigens, dat slechts twee honkslagen afdwong.

Japan brak de ban toen twee speelsters de bal over het hek ramden en Mels ontgoocheld naar de kant deden verdwijnen. Vervangster Sonja Pannen moest een derde homerun toestaan. Mels: 'Mijn worp voor de eerste homerun was goed, maar het was gewoon een perfecte klap. Ik heb nooit iemand zo zien slaan.'

Overweldigd waren de Nederlandse vrouwen door de ambiance van 8500 man op de tribune, waar ze thuis ballen voor vrienden en bekenden. In Columbus moest het gebeuren, de missie van een ambitieuze en onbekende sportploeg.

De voorbereiding van de Nederlandse vrouwen was opmerkelijk. Op het eerste oog vooral door de wereldreizen van het gezelschap, naar Canada, Nieuw-Zeeland, Australië. Er was meer: ze verbleven in een warmtecabine te Soesterberg, waar ze leerden wennen aan hitte en luchtvochtigheid. En drukkend was het zondag in het stadionnetje in Columbus, vlakbij de grens met Alabama: tegen de 30 graden, 90 procent luchtvochtigheid.

De speelsters kregen huiswerk mee in de aanloop naar het Olympisch avontuur. Bij voorbeeld vijftig swings, thuis voor de spiegel, als ze de handen lieten zakken. Een belangrijke plaats was ingeruimd voor mentale begeleiding. Elfers en Hans Susan leerden de speelsters nooit tevreden te zijn, zich altijd te blijven ontwikkelen. Het geloof in eigen kunnen kreeg een impuls.

Elfers schroomde niet T-shirts te laten drukken met de datum van de finale, 30 juli 1996. Going on a mission, was het thema. Bluffen mocht, de Amerikaanse mentaliteit van onoverwinnelijkheid uitstralen ook. Sommigen tatoeëerden de Olympische ringen op hun lijf.

Elfers schroomde niet goede spelers naar huis te sturen als ze het teambelang in zijn ogen te weinig dienden. Vlak voor het vertrek naar het trainingskamp in LaGrange verdwenen nog eens twee speelsters uit de selectie. Sanches, omdat ze zich kritisch uitliet over Elfers, en Hollander.

In de eerste wedstrijd was de hoofdrol voor de pitchers Mels, die rust krijgt voor het tweede duel tegen de VS, en Takayama, die met hun krachtige worpen weinig kansen boden aan de slaglieden. Tot ruim boven de 100 kilometer per uur haalden de worpen van Mels en haar collega.

Zo bleef het duel wat vlak en saai, totdat Fujimoto in de zevende inning de bal buiten de afrastering sloeg en Yamaji haar meteen daarop nadeed. Op Pannens werpen mepte Matsumoto de bal voor de derde keer in het publiek, dat ineens was ontwaakt uit het midzomerslaapje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden