Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder

Wie wil er nu naakt poseren voor een kinderboek? Zoiets krijgt alleen de dichter Ted van Lieshout gedaan.

Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder

Ted van Lieshout

Vanaf 8 jaar (voorlezen vanaf 5 jaar)


Leopold; 40 pagina's; € 15,95.


Drie blote mannen kreeg dichter en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout dit voorjaar op een zaterdagse televisieavond samen in bad: presentator Paul de Leeuw, rapper Gers Pardoel en een onbekende meneer uit het publiek. Ze moesten een bolhoed op.


De dichter, haast schuchter te midden van al het gelach, was daar om foto's te maken voor zijn bundel Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, bij het spetterende gedicht Drie mannetjes met hoedjes op die zaten in het bad.


Wie wil er nu naakt in een kinderboek? Zoiets krijgt alleen Ted van Lieshout voor elkaar. Hij wist geen andere manier om duidelijk te maken dat het vrolijke gedicht niet over jongetjes gaat, maar over kletsnatte kerels. Nonsens? Zeker niet. Deze kinderdichter vraagt in zijn oeuvre niet alleen op een ontroerende manier aandacht voor anders zijn, hij is daarin ook hoogst precies. Hij wordt niet graag verkeerd begrepen.


Want bijzonder zijn is een erezaak voor Van Lieshout, die daar zelf als klein jongetje mee begon. Het gaat bij hem dan ook nooit om iets sneus, iets dat in andere kinderboeken aan het eind van het verhaal wordt opgelost met acceptatie en applaus. Het gaat om een gevoel dat dieper reikt. Anders zijn is geen misverstand, maar een manier van leven.


Dat is het best te zien in het gedicht Joris Jan Bas, over een jongetje dat met een jurkje aan naar school wil. Na aanvankelijke pesterijen geeft hij trots en halsstarrig aan dat hij 'niet zo gewoon wil zijn als de rest van de klas'. Als de volgende dag álle jongens in een jurkje verschijnen, kun je wel raden wie er in de tussentijd zijn haar groen heeft geverfd.


Ook hier een foto, een oude zwart-witfoto uit 1964. We zien Van Lieshouts eigen klasgenoten van de Sint Servatiusschool in Eindhoven. Over zijn spillebeentjes heeft de auteur een jurkje gemonteerd. Pijnlijk beeld, voor wie dat weet: de piepjonge Ted, trots glimmend, pontificaal vooraan in het midden, juf Coppes er lachend achter. Alsof het allemaal de normaalste zaak van de wereld is.


Verder is er een meisje met kanker, maar ze houdt bij hoog en bij laag vol dat de wind haar haar heeft meegenomen. Er is een trein die niet naar Leiden en Den Haag wil, maar naar Zandvoort. Een spook dat bang is in het donker. Een rover die een voordeur steelt, met huisnummer en brievenbus, omdat hij eenzaam is en graag de post van andere mensen wil ontvangen. Een juf die liever in een boom zit. Drie jongetjes die op ballet willen.


Het zijn grappige gedichten. Stille gedichten. Pesterige gedichten. Opstandige gedichten. Kiezend voor een veel jonger publiek dan gebruikelijk heeft de dichter met succes een vonk laten overspringen tussen zijn vrolijke, plagerige en soms bewust oubollige versjesstijl en het meer serieuze, vrije werk dat hij meestal maakt.


Over drie weken is Van Lieshout een hoogst serieus te nemen kandidaat voor een Gouden Griffel, met zijn even vrolijke, maar wat experimentelere bundel Driedelig paard. Dat zou meteen de eerste Gouden Griffel voor een kinderdichtbundel zijn sinds 1996. En verdiend. Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder is weer iets heel anders - een nieuw, vrolijk hoogtepunt in een rijk en steeds afwisselender oeuvre. Anders zijn een straf? Dat leert Ted van Lieshout je wel af.


ANDERS ZIJN IS POSITIEF

Op tedvanlieshout.com zegt de schrijver zelf over Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder: 'Je ziet het nergens aan, of het ligt er in ieder geval niet dik bovenop, maar ik heb wel enigszins stichtelijke bedoelingen met het boek.

Ik heb gemerkt dat het met onze tolerantie slechter gesteld is dan een aantal jaren geleden, en op mijn eigen manier wilde ik daar aandacht aan geven door een boek te maken waarin het anders zijn juist gezien wordt als iets positiefs.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden