Wij waren niet uitgenodigd op de verjaardag van de buren, wat nu?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

redactie

In onze straat heeft iedereen contact met de buren. We lopen de deur niet plat, maar we houden een oogje in het zeil als er een gezin op vakantie gaat. We hebben elkaars huissleutels, zetten de vuilnis aan de weg en legen de brievenbussen. Ik sprak deze week twee buurvrouwen, die vertelden dat een buurman jarig was geweest, en dat ze op zijn verjaardag waren uitgenodigd. Daar hadden ze nog meer buren gesproken. Wij waren niet uitgenodigd, terwijl ik toch deze zomer op hun huis heb gepast. Wat nu?

Naam bij redactie bekend

Vrienden

Wat nu? Niets. Of heeft u op het huis gepast omdat u op verjaardagen uitgenodigd wilde worden? Koester uw goede verstandhouding met uw buren. En ga naar verjaardagsfeestjes van vrienden.

Inge van Vuuren (47), Eindhoven

Nieuwe buren

Lees het boek: Nieuwe buren van Saskia Noort en prijs u rijk.

Annet de Vries (55), Groningen

Vertrouwen

Wij wonen in een vergelijkbare straat. Als ik niet wordt uitgenodigd voor een bbq van een aantal buren voel ik me buitengesloten. Maar daarna ben ik ook altijd opgelucht door het besef dat je dus niet altijd alles met iedereen hoeft te doen. Als wij een feestje geven, kunnen we ook niet iedereen uitnodigen, anders wordt het proppen. Vertrouw erop dat ze u vertrouwen en waarderen, anders zouden ze u de sleutel niet geven. Anderen voelen zich vrij om te doen wat ze willen en met wie, dat mag u dus ook doen. Fijnere buren kun je niet hebben.

Joyce van Beek, (39), Utrecht

Surprisefeestje

U loopt de deur niet plat en heeft blijkbaar een stilzwijgende afspraak op elkaars spullen te letten en dan verwacht u nu een warm onthaal op een verjaardag? Maak er niet zo'n issue van. Een goede buur is er juist zo een waarbij je niet bij elke sociale happening wordt uitgenodigd. Of u moet stiekem toch andere wensen hebben, dan zou ik een verrassingsparty organiseren; u heeft de sleutel.

Jessica Hulst (45), Delft

undefined

Mis

Misschien is er iets misgegaan met de uitnodiging en vindt de buurman het vreemd dat u zonder bericht niet op zijn feestje bent gekomen. Ik zou hem aanspreken: ik hoor dat je een feestje hebt gehad, was je jarig?

Trudy Admiraal (52), Amsterdam

Gefeliciteerd

De sleutels in cadeauverpakking doen, een strik eromheen en aan de deur afgeven. 'Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag, buurman.'

Mario Luterkei (60), Zeist

Bedankt

Een planten- en postregeling met buren die elkaars deur niet plat lopen is een groot goed. Als het hebben van elkaars sleutels betekent dat je bij de buren op verjaarsvisite moet, zou menigeen acuut de sleutels inleveren. Bedenk waar u precies boos over bent (bent u wel bedankt voor uw goede zorgen?). Als dat duidelijk is, kunt u het hier eens rustig met de buurman over hebben zonder direct acties te ondernemen die uw zaak geen goed doen en waar u later misschien spijt van krijgt.

Phia van Oosten (51), Hengelo

Dankbaar

Ik zou uw buurman dankbaar zijn. Hij heeft u een uiterst vervelend verjaarspartijtje bespaard.

Hein Verkerk (68), Amsterdam

Drank schenken aan 18-minners?

Onze zoon wordt binnenkort 16. Wij proberen als ouders de grens van alcoholgebruik vanaf 18 jaar te hanteren.

Toch blijkt dit in de praktijk lastig te zijn, omdat de ouders van veel leeftijdgenoten het wel goed vinden dat hun kind met zijn of haar 16de (of zelfs jonger) alcohol drinkt. Wat moet ik doen op de verjaardag van onze zoon? Niemand onder de 18 alcohol geven of breng ik onze zoon dan in verlegenheid? Zijn vrienden zullen het argument aandragen dat hun ouders het prima vinden.

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 13 oktober 2014 naar: wzud@volkskrant.nl We staan open voor netelige kwesties, zuigende dilemma's en wrange vragen. Geen vraag is te klein voor een goed advies. Mail uw vraag (kort) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden