Wij kunnen kritisch zijn, want met pensioen

Michael Persson bestempelt wel erg gemakzuchtig klimaatsceptici als 'een clubje gepensioneerde hoogleraren en andere dwarsdenkers' (Ten eerste, 22 januari). Het betreft een groep vrij erudiete personen die hun sporen veelal in de energiewereld verdiend hebben. Iemand die de onzin van windenergie al in de jaren negentig aankaartte is de helaas overleden ir. Hans Halkema (voormalig directeur van Brown Bovery Company, niet het eerste het beste energiebedrijfje).


Gepensioneerde wetenschappers kunnen zo kritisch zijn omdat ze er niet van leven. Ik ken zat mensen/ meteorologen/wetenschappers die met de wolven meehuilen omdat ze hun carrière niet op het spel durven/willen zetten.


Ik hoor het een onderzoeker nog zeggen op de BBC: 'Als ik subsidie vraag voor onderzoek naar het paargedrag van eekhoorns krijg ik die niet, maar als ik zeg 'in het kader van de wereldwijde opwarming' komt het geld direct los... Dus ben ik een opwarmingaanhanger.'


Ik hoop van harte dat dit clubje gepensioneerde dwarsdenkers (was Galileï er ook niet zo een?) eens uitgebreid aan het woord mag komen, al was het maar in het belang van de belastingbetaler, u en ik.


Overigens ben ik van mening als abonnee van de Volkskrant (digitaal) dat ik recht heb op objectieve informatie, of die nu links of rechts is (ja, ik heb ook abonnementen op De Telegraaf, het AD en de NRC).


André van den Berg, Den Haag, met instemming van het clubje:


Dr. F. Udo, natuurkundige, ex -CERN, Monnickendam


Prof. dr. P. Lukkes, emeritus- hoogleraar economische geografie, Leeuwarden


Ing. C.J. v.d. Berg, ex-senior consultant DNV KEMA, Raamsdonksveer


Th. Wolters, ondernemer, onderzoeker energie en klimaat, Delft


Ir. K. de Groot, ex-directeur Shell- lab Rijswijk en lid bestuur technologiestichting STW, Leidschendam


Drs. H.J. Labohm, econoom, reviewer IPCC, diplomaat, Leimuiden


Dr. J.H.F. Jansen, paleoceanograaf, voorzitter Nationaal Kritisch Platform windenergie NKPW, Schagen


Prof.dr.ir. F. Sluijter, emeritushoogleraar natuurkunde, ex-vice- president International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP) en voorzitter plasma physics division European Physical Society (EPS), Heeze


Prof.dr.ir. A.H.M. Verkooijen, emeritus-hoogleraar Energietechnologie TU Delft, oud-directeur Reactor Instituut Delft, Dongen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden