#HetDuel

'Wij kunnen als moslims onder elkaar geen debat voeren zonder beveiliging! Triest toch?'

Geen respect tonen voor andersdenkenden en de onbegrepen moslim uithangen: wat wil je toch met deze strategie bereiken?, vraagt Ibrahim Wijbenga aan Maiwand al-Afghani. 'Jullie zijn een gevaar voor de moslimgemeenschap.'

Maiwand al-Afghani bij Knevel en Van den Brink. Beeld EO.nl

Salaam aleikum Maiwand,

Ik richt deze brief aan jou omdat jij een spil bent binnen verschillende informele moslimgroeperingen gelieerd aan Sharia4Holland.

Wat mij stoort, is de slachtofferrol die jullie je aanmeten: de opvatting dat iedereen tegen jullie is en niemand - op een paar honderd medestanders na - jullie begrijpt. Terwijl het merendeel van de moslims zijn plaats heeft gevonden in de samenleving, keren jullie die samenleving de rug toe en hangen de onbegrepen moslim uit. Met zulke moslims schiet niemand iets op. De samenleving niet, en ook de moslimgemeenschap niet. Ik vraag mij in alle oprechtheid af wat jullie met deze strategie willen bereiken?

Respect voor elkaars religieuze en levensbeschouwelijke opvattingen is de kern van onze pluriforme samenleving. Jullie lappen dat respect aan jullie laars. De islam is voor jullie een religie waarin geen plaats is voor andere religies en geen ruimte voor moslims die jullie fundamentalistische opvattingen afwijzen. Jullie zijn een gevaar voor de moslimgemeenschap.

Hoe respectloos jullie zijn, heb ik van nabij meegemaakt in de Badr moskee, waar jullie moslims met andere opvattingen het spreekrecht ontnamen en het debat ernstig verstoorden. Wij kunnen als moslims onder elkaar geen debat voeren zonder beveiliging! Dat is toch triest? Dit is slechts één voorbeeld. Jullie fundamentalistische opvattingen hebben tot talloze, vaak met geweld gepaard gaande, incidenten geleid. Met als triest dieptepunt: de terreurplannen van de Hofstad groep en de moord op Theo van Gogh.

Je zegt dat jij vreedzaam bent, maar de websites die jij beheert, verheerlijken geweld van strijders in Syrië. Hoe leg je dat uit? Door jullie acties wordt de moslimgemeenschap in de publieke opinie geassocieerd met intolerantie en haat. Ten onrechte, het merendeel van de moslims wijst jullie haat-ideologie juist af.

Ibrahim Wijbenga is voorzitter Islamitisch Begrafeniswezen en CDA-Raadslid. Twitter @Ibrahimwijbenga

Morgen in de krant (en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl) het antwoord van Maiwand al-Afghani.

 
Je zegt dat jij vreedzaam bent, maar de websites die jij beheert, verheerlijken geweld van strijders in Syrië
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden