Wij kopen een huis voor vluchtelingen

De ingezonden brieven van 11 september.

Beeld ANP

Wie volgt?

Wij zijn een gepensioneerd echtpaar met een hypotheekvrije woning. Wij kunnen daar een hypotheek op vestigen van zeg twee ton tegen nu minimale rente, en met het geld een woning kopen om tijdelijk een of twee asielzoekende gezinnen op te nemen. Als we de hypotheekrente vergoed krijgen (plusminus 350 euro per maand - plus eventueel wat voor onderhoud, wat bij een nieuwe woning verwaarloosbaar is) verliezen we daar niets aan. Stel dat nog eens tienduizend mensen zoiets doen, dan is de druk op de sociale huurwoningen weg en hebben 40 tot 50 duizend mensen snel onderdak (met huursubsidie). Bijkomend voordeel is dat de woningmarkt en daarmee de economie wordt gestimuleerd. Uiteraard moet dit in samenwerking met het COA en/of de gemeenten, onder andere in verband met het opstellen van een (tijdelijk) huurcontract. Wij zijn de eerste om dit te doen. Wie volgt?

Jan Keij, Greetje van der Velde, Ede

Voetnoot

Het is een ongelukkige Voetnoot (+) van Grunberg in de Volkskrant van dinsdag 8 september. Hij is het eens met wat hij in The New York Times las: 'Behandeling van migranten roept herinneringen op aan Europa's donkerste tijd.' Immers, zegt Grunberg, 'vluchtelingen worden in Hongarije in een trein gestopt met de belofte dat ze naar 'de vrijheid' gaan, om te eindigen in een kamp. Grunberg constateert onverbeterlijkheid van mensen, en gebrek aan historisch besef. Ik vind de vergelijking banaal. Deze kampen zijn geen vernietigingskampen. Maar het mooiste is: de vluchtelingen lieten zich niet in een kamp stoppen. Zij onttrokken zich aan de stuntelige autoriteiten en gingen desnoods te voet naar hun zelfgekozen doel: Duitsland. Toen zij Duitsland bereikten, werden zij daar met open armen ontvangen. Dit herinnert niet aan donkere tijden, dit geeft juist hoop dat toch verbetering van mensen mogelijk is, en wel gevoed door historisch besef.

Klaas Kars, Rijswijk

Lang leve Zwagerman

Ik heb Joost Zwagerman ontmoet toen ik 11 jaar was. Ik ontmoette hem bij een lezing in boekhandel Donner in Rotterdam over zijn boekenweekgeschenk Duel.

Hij vertelde zo enthousiast over het boek dat iedereen opging in zijn verhaal. Na de lezing was er gelegenheid om hem een handtekening te laten zetten in Duel.

Toen ik aan de beurt was keek Joost Zwagerman op en vroeg of de handtekening voor mij was of dat mijn vader had gezegd 'ga jij die handtekening maar halen, dat is leuk'. Ik zei dat die voor mij was. Hij was verbaasd en vroeg naar mijn leeftijd. Ik vertelde hem dat de handtekening voor mij was. Joost Zwagerman zei toen dat hij het heel bijzonder vond dat ik van plan was zijn boek te gaan lezen en dat ik volgens hem zijn jongste lezer ooit was.

Iedereen kreeg alleen een handtekening, maar ik kreeg 'Voor Renzo' in mijn boekje en daaronder zijn handtekening, hij wenste mij heel erg veel leesplezier en een fijne avond. Die avond heb ik deels in de trein en deels thuis het kleine boekje, wat soms lastig was voor een 11-jarige, in één keer uitgelezen. Ik ben nu 17 en ik heb net als vele anderen enorm genoten van Joost Zwagerman, van zijn verhalen over van alles en nog wat - maar voornamelijk kunst - in DWDD tot aan zijn gedichtenbundels. Nederland is een groot schrijver kwijt, misschien wel de grootste van zijn tijd, ik vind dat erg jammer. Als jonge lezer kan ik nog veel van hem lezen, want hij heeft zoveel geschreven. Dat ga ik ook zeker doen. Ik hoop dat Joost Zwagerman nu op een betere plek is, of misschien zoals Ellen ten Damme zei: de stilte van het licht gevonden heeft. Lang leve Joost Zwagerman!

Renzo Reinhardt, Den Haag

Nederlands leren

Han Entzinger en Peter Scholten stellen dat vluchtelingen op dit moment hun inburgeringscurssen zelf moeten betalen (O&D, 9 september). Dit is onjuist. Vluchtelingen hebben een budget van maximaal 10.000 euro om hun inburgeringscursus/taalcursus te betalen. Dit is in eerste instantie een lening, maar vluchtelingen hoeven deze lening (in tegenstelling tot overige nieuwkomers) niet terug te betalen, mits ze voor het examen slagen of kunnen aantonen daar voldoende hun best voor te hebben gedaan. De roep om meer geld voor taalcursussen lijkt mij dan ook te simpel. Als het met die 10.000 euro niet lukt om de taal te leren, zijn daar andere oorzaken voor dan een gebrek aan geld.

Annelies Braams, Amsterdam

Samsom in problemen

Samsom zit in de problemen, omdat Felix Rottenberg vindt dat hij te veel de bedrijfsleider van dit kabinet is en bovenal Lodewijk Asscher ziet als de nieuwe voorman. Toen ik Vrij Nederland las, keek ik er niet van op. Felix zei wat menigeen denkt, zelfs binnen de eigen fractie van Samsom. Maar Felix is toevallig de voorzitter van de commissie die moet adviseren over de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. Dat geeft zijn uitspraken gewicht. In de PvdA is dat niet opmerkelijk. Mijn politieke mentor, Jaap Burger, trof dit lot na een openlijke actie van de zogenaamde Paroolgroep, spreekbuis van zijn tegenstanders. En hoe ging het met de vervanging van Anne Vondeling door Joop den Uyl? Het punt is dat in het licht van verkiezingsuitslagen en de huidige polls Diederik Samsom niet is geslaagd als politiek leider. Na de laatste provinciale statenverkiezingen had hij zich terug moeten trekken en gewoon als fractielid moeten doorgaan. Het partijbestuur had zich openlijk moeten concentreren op inhoudelijke vernieuwing. Om daarna in goed overleg met Rottenberg de wisseling van de wacht in de fractie moeten voorbereiden. Dit lukt blijkbaar niet, wat iets zegt over Hans Spekman als partijvoorzitter.

Arie van der Hek, Eelde, lid van de PvdA fractie (1973-1987), lid van de kandidaatstellingscommissie tijdens partijvoorzitterschap Rottenberg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden