'Wij houden vast aan 8 uur werk'

Net als een eeuw geleden zijn werknemers in actie om acht uur per dag te werken. Dit keer verzetten ze zich ertegen dat het korter wordt.

AMSTERDAM - Ooit moet de verbleekte actieposter aan de wand in De Burcht van de Arbeid knalrood zijn geweest. 'Wie acht uur wil werken, moet Partij en Vakbeweging versterken.' Met het historische affiche riepen de voorlopers van de PvdA en de FNV het proletariaat begin vorige eeuw op te strijden voor het recht om niet langer dan acht uur op een dag te hoeven werken.


Nu, een kleine honderd jaar later, blaast AbvaKabo FNV de strijd om de achturige werkdag nieuw leven in. De Burcht is volgestroomd met huishoudelijk personeel van het Amsterdamse verzorgingstehuis Sint Jacob van zorgagglomeraat Osira. De huishouders eisen nu het recht om acht uur op een dag te mogen werken.


'Om kosten te besparen moeten deze werknemers per dag één tot twee uur minder werken', zegt bondssecretaris Ruud Kuin van AbvaKabo. Het aantal huishouders blijft ongewijzigd, het verzorgingstehuis wordt niet minder snel vies. Kuin: 'De kwaliteit van zorg gaat door deze maatregelen achteruit.' Door het lagere aantal uren leveren de huishouders ook salaris in.


Directeur Rob van Dam van Osira heeft begrip voor de acties, maar kan naar eigen zeggen weinig aan de situatie veranderen. Het is nationaal beleid om ouderen langer thuis te laten wonen. Ze mogen pas naar het verzorgingstehuis als ze echt niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. Gevolg is dat bewoners in een verzorgingstehuis gemiddeld meer zorg nodig hebben dan voorheen.


'De budgetten zijn niet meegegroeid met de zwaardere zorg die deze patiënten nodig hebben', zegt Van Dam. 'Om de zorg te ontzien bezuinigen wij op andere kosten, zoals het huishoudelijk personeel.' Met andere woorden: Het kabinet mag 370 miljoen euro extra hebben uitgetrokken voor meer handen aan het bed, maar als het wil dat die bedden schoon zijn moet het met meer geld over de brug komen.


De staking is deels politiek gemotiveerd, erkent Kuin. De actiebijeenkomst in Amsterdam vormt het startschot van een serie acties van zorgmedewerkers in het hele land. Uit loyaliteit met patiënten en cliënten staken zorgmedewerkers vrijwel nooit. De actiebereidheid lijkt nu groot, getuige dat 27 van de 31 huishoudelijk medewerkers van de Sint Jacob gehoor hebben gegeven aan de stakingsoproep.


De huishouders zelf moeten nog zichtbaar wennen aan hun rol als stakers. Een vrouw van een jaar of veertig prevelt schuchter liever niet met de krant te praten. Ziekenverzorgster Ineke Brinkman (56) is uit solidariteit met haar huishoudelijke collega's uit haar nachtdienst naar De Burcht gekomen. Ze vraagt zich hardop af waarom politici voor iedere verkiezingen weer beloven de kwaliteit van de ouderenzorg te gaan verhogen. De suggestie dat ze daarmee stemmen denken te winnen wijst ze van de hand. 'Als je moeder in zo'n tehuis ligt ga je toch niet meer op die politici stemmen?'


Zorgmedewerkers staken vrijwel nooit, maar dit keer lijkt de actiebereidheid groot


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden