'Wij hebben gewonnen, de Israëlische ambassade is dicht gebleven'

39 demonstranten werden vanmiddag opgepakt in Den Haag na een geweldloze demonstratie in de buurt van de Israëlische ambassade. De actievoerders zijn blij met het resultaat. 'Met zoveel politie en media erbij maken we toch ons punt.'

Beeld Redactie

Aan het einde van de ochtend is er geen demonstrant te zien, maar aan de grote politiemacht, een tiental ME-busjes en een flink aantal agenten in burger op het zomerse terras is af te leiden dat er wel wat staat te gebeuren. Alle looproutes naar het Buitenhof, waar de Israëlische ambassade zetelt, worden bewaakt door de politie. Mensen waarvan de politie vermoedt dat ze komen demonstreren, krijgen geen toegang.

De politiemacht moet voorkomen dat de Israëlische ambassade om 12.00 uur wordt 'geblokkeerd'. 350 mensen hadden op Facebook aangekondigd mee te zullen doen aan de actie uit protest tegen de oorlog in Gaza.

Als niemand zich om 12.30 uur heeft gemeld lijkt de actie van de baan te zijn. 'Misschien toch vanwege de wapenstilstand', oppert een van de vele toekijkers op het zonnige terras. Maar dan klinken er ineens leuzen vanuit de kant van het Binnenhof. Zo'n 75 demonstranten scanderen leuzen als 'Free Palestine'; 'Israël Terrorist'; 'Timmermans medeplichtig' en 'Bloed aan je handen, Mark Rutte'. 40 van hen zijn op de busbaan gaan liggen. Een aankomende bus wijkt uit naar de tramrails.

De politie laat de groep een tijdje scanderen, onder toeziend oog van dagjesmensen en winkelend publiek. 'Jodenhaters', roept een passant tegen de actievoerders. 'Jodenhaters? Zionistenhaters!', verbetert een van hen in plat Haags.

Contact met de pers
Als de demonstranten een Israëlische vlag bedrukt met rode handafdrukken tevoorschijn haalt, vindt de politie het welletjes. De actievoerders mogen alleen verder op de stoep aan de overkant van de straat, waar het verkeer niet gehinderd kan worden. 'Anders wordt u aangehouden. Er kan geweld worden gebruikt', roept een van de agenten door een megafoon.

Een deel van de actievoerders ziet dat niet zitten en gaat opzij. 'Iemand moet overblijven om het contact met de pers te doen', zegt 'woordvoerder' Bob Scholten. 'Dat gaat lastig vanuit de gevangenis.' Agenten te paard cirkelen om de overgebleven actievoerders heen, terwijl het arrestatieteam ze een voor een afvoert naar de busjes. Niemand protesteert. Ondanks de arrestaties claimt Scholten de overwinning: 'De activisten hebben gewonnen, want de ambassade is vandaag dicht gebleven. Ze hebben niks kunnen doen.'

Ook actievoerder Mohammed Ghay is tevreden. 'Met zoveel politie en media erbij maken we toch ons punt', constateert hij. 'Je kunt wel massaal demonstreren, maar als de media je niet oppikken, ben je nergens.'

Beeld Redactie
De eerste demonstranten arriveren bij het Buitenhof. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden