'Wij hebben geen studenten laten opsluiten door politie'

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van woensdag 1 april.

Kritische herziening

Nederland moet het bestaande regime voor investeringsovereenkomsten die bedrijven beschermen tegen willekeur van staten kritisch herzien, zo betoogt Noëlle Geubbels in haar opinieartikel 'Wij claimen zelf landen kapot' (O&D, 27 maart). Op de voorbeelden die ze noemt is een en ander af te dingen, maar ik onderschrijf haar algemene punt dat bedrijven te vaak oneigenlijk gebruik maken van zulke overeenkomsten.

Juist daarom wil ik ISDS, het mechanisme voor geschillenbeslechting in het handelsverdrag tussen de VS en de EU waarover onderhandeld wordt, vervangen door een geheel nieuw systeem. In Europees verband worden mijn voorstellen nu besproken. In afwachting van de uitkomsten daarvan sluit ik geen nieuwe bilaterale investeringsovereenkomsten - de onderhandelingen met Qatar, Azerbeidzjan, Irak en Oman staan 'on hold'.

Zodra er een nieuw, aangepast en fair mechanisme voor geschillenbeslechting is, ga ik ook alle 94 investeringsverdragen die Nederland met individuele landen heeft, heronderhandelen om ze toe te snijden op deze tijd.

De kritische herziening waarom Geubbels terecht vraagt, is dus in volle gang!

Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Hoger salaris

Als het inderdaad zo is dat hogere salarissen tot betere prestaties leiden, waarom steekt de overheid dan geen miljoenen in het betalen van topmanagers bij de NS en ProRail? ABN Amro loopt inmiddels weer als een trein, al dan niet dankzij de kapitaalinjecties van de staat die riante salarissen voor hun topmanagers mogelijk maken.

Wees dan consequent als overheid en investeer ook flink in topmensen bij de andere staatsbedrijven, die misschien een nog wel veel groter algemeen nut dienen dan onze staatsbank (en waarvoor bovendien in tegenstelling tot de staatsbank geen alternatief is).

Rob den Exter, Rotterdam

VVD kiest voor de dictator

Halbe Zijlstra zegt in zijn interview met Jan Hoedeman en Remco Meijer dat we niet meer zo vaak 'de mensenrechtenkaart moeten trekken' (Ten eerste, 28 maart). 'We moeten ophouden met het opgeheven vingertje landen aan te spreken. De harde werkelijkheid is dat je democratie niet kunt brengen.'

Met dit laatste heeft Zijlstra een punt, maar hij negeert een andere werkelijkheid, namelijk dat je democratie niet kunt tegenhouden. In een globaliserende wereld, met meer mobiele telefoons dan tandenborstels, realiseren steeds meer mensen zich dat onderdrukking, uitbuiting en discriminatie geen vanzelfsprekendheden zijn. Dat het hele volk zou moeten profiteren van economische groei en niet alleen de allerrijksten in een land. Het is de hoop op een betere toekomst in vrijheid en waardigheid die mensen drijft.

Sommigen zetten daarvoor hun leven op het spel. Deze voorvechters van democratie verdienen onze steun en níet de repressieve regimes die hun leven tot een hel maken. Een revolutie markeert de start van een langdurig, moeizaam veranderingsproces, maar één ding is zeker: als de geest eenmaal uit de fles is, gaat hij er nooit meer in terug. En zo wordt de kiem van een democratie gelegd.

Mirna Hovius, Hivos, Den Haag

Maagdenhuis

In de afgelopen week zijn er mogelijk een paar kleine foutjes gemaakt door de Nieuwe Universiteit ('Van provo's tot salonsocialisten', O&D, 31 maart). Zo was er onduidelijkheid over studiepunten en het onderhoud van het gebouw.

Ik ben nauw bij de bezetting betrokken. Ik spreek niet namens de studenten maar ik geef graag toe dat sommige berichten naar de buitenwacht niet goed waren doordacht en dat sommige zaken beter afgehandeld hadden kunnen worden. Dit alles moet echter wel in het juiste perspectief gezien worden.

We zijn een groep studenten. Het is niet meer dan normaal dat er af en toe iets niet zo soepel verloopt als je al zes weken zestien uur per dag aan het werk bent. Het is zelfs bewonderenswaardig hoe goed het gaat. Wij hebben bijvoorbeeld geen honderdduizend euro geëist van studenten, zoals het College van Bestuur deed. Wij hebben niet gezegd dat het Maagdenhuis 'mijn gebouw' is. Wij hebben niet 46 studenten laten opsluiten door de politie. Wij hebben niet geweigerd te onderhandelen. Wij hebben geen zwarte lijst van werknemers opgesteld. Maar wij verdienen dan ook geen tonnen per jaar om een universiteit te besturen.

Joran van Apeldoorn, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden