Wij hebben bewezen dat je als Nederlandse artiest best Amerikaans mag klinken

De ingezonden brieven van donderdag 18 januari.

Gouden Plaat voor Diesel voor de cd met daarop Sausalito Summernight, 1982. Beeld Archief Pim Koopman
Gouden Plaat voor Diesel voor de cd met daarop Sausalito Summernight, 1982.Beeld Archief Pim Koopman

Brief van de dag: USA, here we come!

Aardige recensie van Dutch in the USA, maar op Robert van Gijssels theorie dat je als Nederlands bandje meer kans maakt op Amerikaans succes door maar zo Hollands mogelijk te klinken, bestaat tenminste één uitzondering.

Sausalito Summernight, een song die ik zo'n veertig jaar geleden samen met Rob Vunderink voor onze band Diesel schreef, zong en speelde, schopte het in 1981 tot nr. 25 in de Billboard Hot 100 en belandde in Canada zelfs op nummer één (met Start Me Up van de Stones als goede tweede).

Waar in Amerika iedereen dacht/denkt dat Diesel een Amerikaanse band was/is, werden we een jaar eerder in Nederland door het 'toonaangevende' muziekblad OOR weggezet als 'zoveelste typisch Nederlandse mislukte poging tot internationaal succes'. Eind 1981, twee jaar na Herman Brood, toerden we twee maanden lang door Amerika en Canada. We traden op in The Bottom Line in New York waar Herman plat op z'n bek ging en Diesel de tent plat speelde.

Ik ben het met Van Gijssel eens: authenticiteit valt toe te juichen, en met de zoveelste lallende junk, blèrende blondine of pseudo-U2 hoef je in Amerika niet aan te komen. Maar als Nederlandse artiest mag je best Amerikaans klinken als je liedje maar catchy is en uitnodigt tot een ritje over de freeway.

Mede door belangstelling uit Canada waar Sausalito nog steeds veel te horen is, hebben Rob en ik als enige nog in leven zijnde bandleden de oude Diesel weer aangezwengeld. De band klinkt live beter dan ooit en er is zelfs een Sausalesque nieuwe single, Like Hell I Will, die, geheel volgens traditie, door Hilversum straal wordt genegeerd. Een minuutje DWDD kunnen we natuurlijk helemáál shaken.

Kortom, de voortekenen zijn gunstig... USA here we come!

Mark Boon, Den Haag

Geweldsincidenten

Vermoeiend, al die ophef over militairen die wegens 'geweldsincidenten' aan de tand gevoeld worden of in het slechtste geval aan de schandpaal genageld worden.

Mensen die opgeleid zijn om naar conflictgebieden te gaan, zouden inderdaad weleens betrokken kunnen raken in gecompliceerde situaties waarbij zij ook gebruik moeten maken van geweld. Daar zijn ze volgens mij voor opgeleid.

Of gaan ze daar heen als kappers?

Kennelijk verwacht men dan in Nederland dat, zelfs als je als kapper gestuurd wordt, je je schaar thuis laat.

Het moet toch niet gekker worden.

Edith Brugman, Haarlem

Onbevoegd

In Opinie & Debat van 18 januari stelt Hjalmar van Marle, emeritus hoogleraar forensische psychiatrie, dat rechters zelf een psychische stoornis moeten kunnen vaststellen. Daarmee bedrijft hij dan diagnostiek en dus onbevoegd de geneeskunde. Bij mijn weten is dat strafbaar.

M. Schuurmans, Velp

Zonderling af

Transseksuelen hebben volgens Lynn Conway nog een wereld te winnen maar hebben al een wereld gewonnen. Amper een halve eeuw geleden gold transseksualiteit nog als een aandoening van zonderlingen.

En dat transseksuelen al een wereld hebben gewonnen bleek bijvoorbeeld gisteren toen mijn dochter Amke van 9 jaar een aanmeldingsformulier voor een week SVK zomerkamp aan het invullen was en moest kiezen uit geslacht: man/vrouw. Amke: 'Mem, wat as ik no transgender wêze soe, wat moast ik hjir dan delsette? Lang leve een jongerenserie zoals Spangas waarin ook gewoon transgenders meedoen. Zo kunnen ook kinderen die niet in Amsterdam grootgebracht worden, maar gewoon in een Fries dorpje zich vervolgens de vraag stellen wat zij toch zouden moeten invullen als zij transgender zouden zijn. En natuurlijk valt er nog een wereld te winnen, maar zo vergeten we niet dat er zeker al een wereld gewonnen is!

Ypie Boersma, Reduzum

Basisinkomen

Het Finse onderzoek naar de invoering van het basisinkomen trekt internationaal veel belangstelling. In Finland zelf lijkt het experiment echter alweer bijna vergeten, zo meldt de Finse krant Helsingin Sanomat donderdag. De Finse regering stelt geen extra geld beschikbaar voor verlenging en uitbreiding van het experiment, en kiest in plaats daarvan voor een 'actief model'.

Dit moet werklozen ertoe bewegen op z'n minst een tijdelijke baan te vinden of zich te laten om- of bijscholen, op straffe van uitkeringskorting. Voorlopig krijgen werkloze Finnen in plaats van de wortel (het basisinkomen) dus toch de stok (het actieve model).

Het experiment met het basisinkomen heeft laten zien dat enige mate van financiële zekerheid - zonder bureaucratische rompslomp - leidt tot zelfontplooiing, eigen initiatief en, in veel gevallen, uiteindelijk ook tot werk. Het zou dan ook zonde zijn om het idee volledig los te laten en terug te keren naar de harde aanpak. En misschien hoeft dat ook niet: in 2019 wordt in Finland naar alle waarschijnlijkheid een realtime-inkomensregister ingevoerd, dat het inkomen per maand registreert. Dat zou ook een nieuw, flexibel uitkeringssysteem mogelijk maken, dat beter aansluit bij de huidige realiteit van tijdelijke contracten en onregelmatige inkomsten. Zo'n systeem zou een nieuwe, verbeterde versie van het basisinkomen kunnen zijn.

Sophie Kuiper (literair vertaler Fins), Purmerend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden