Wij hebben als groep tot moord aangezet

Onze gevoelens van medeleven gaan uit naar de familieleden en vrienden van Theo van Gogh. Wij veroordelen deze moord, het is onrechtvaardig en het brengt onze dierbare vrijheid van meningsuiting in gevaar....

Eindhoven Fatima Boutoutouh

Als men kijkt naar de opleving van geweld door moslims, dan is die explosief vergeleken met andere volkeren. Daar mag je de islamitische gemeenschap inderdaad op aankijken. Je bent niet verantwoordelijk voor de daad van persoon, allicht. Maar op dit moment spreken we niet meer van een eenmansdaad, maar van een reeks van gewelddadige uitingen van een heleboel moslims.

De reden waarom Theo van Gogh zoveel 'aanhang' heeft onder de Nederlanders is, omdat hij probeert te zeggen wat eigenlijk een heleboel andere mensen ook zeggen, namelijk dat er bepaalde dingen zijn binnen de islamitische beleving die gewoon niet in orde zijn. Bijvoorbeeld de manier waarop er over homoseksuelen gedacht wordt, dat vrouwen minderwaardig zijn en de onvoorstelbaar grote hypocrisie binnen de islamitische wereld.

We moeten nadenken hoe wij als Marokkaanse dan wel islamitische gemeenschap deze dingen kunnen voorkomen. De Nederlanders zullen hier over gaan nadenken, de overheid zal hier over gaan nadenken, de schrijvers en filmmakers zullen hier over gaan denken. Echter, zullen de Marokkanen of de moslims met elkaar om de tafel gaan zitten om te bedenken op wat voor manier zij een steentje kunnen bijdragen aan het voorkomen van dit soort voorvallen in de toekomst?

Wij hebben verzuimd aan te geven dat moord of bedreiging niet de manier is van de islam. Nee, integendeel. De meeste moslims hebben maar al te vaak geroepen dat Theo van Gogh omgebracht moest worden.

En nu is het gebeurd.

Is het nooit bij ons opgekomen dat wij als groep hebben aangezet tot die moord? Is het raar om te denken dat die moord wellicht niet gepleegd was geweest, als die persoon niet dacht dat hij de islamitische gemeenschap achter zich had staan?

Het is tijd om actief uit te dragen waar de islam wel voor staat. De juiste wijze om een tegengeluid te geven op de uitlatingen van Theo van Gogh, zou dus zijn het schrijven van columns. Zelf een film maken over bijvoorbeeld antimoslimactivisten. Kortom, door een dialoog aan te gaan!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden