Wij geven het op, met die challenge

Jean-Pierre Geelen fileert vermakelijke vaktaal, ergerlijke vaagtaal en andere taalmerkwaardigheden. Deze week: de vloek van de challenge.

Brian Lee Vickers, een Amerikaans autocoureur, doet de ALS ice bucket-challenge.Beeld afp

Natuurlijk: sinds die kortstondige zomerkolder van 2014 waarbij deelnemers over de hele wereld zichzelf en elkaar met een emmer koud water overgoten teneinde niet een ziekte te krijgen maar te helpen voorkomen, zijn we gewend aan het woord. De 'challenge'. U weet wel: van die Ice Bucket Challenge, een actie en, wat vliegt de tijd toch: 'internetmeme'.

Sindsdien ging het hard. Het zal de tijd van het jaar zijn, maar je kunt geen krant, blad of site meer openslaan of je struikelt over een 'challenge'.

Op Vrouw.nl: 'Doet u al mee aan onze Lekker in je vel-challenge om vijf kilo af te vallen?'

De Leeuwarder Courant bericht over de Drachtster wijk De Wiken waar de scholen, gemeente en politie zwerfafval te lijf gaan: een 'Waste Away Challenge'.

De Telegraaf over een 'ijskoude bootcamp': 'Vijftig enthousiastelingen kunnen zaterdag om 10.00 uur meedoen aan de Wim Hof Challenge op de schaatsbaan in Scheveningen.'

En zo kunnen we eindeloos doorgaan met die challenge. Daar is geen uitdaging aan.

Dat ook de Volkskrant meedoet, laat zich raden. Het woord dook voor het eerst al op in 1999, nota bene op de kunstpagina, in een gesprekje met toneelregisseur Guy Cassiers. 'De spanning tussen leven en dood, zedelijkheid en zonde, geloof en geweld, schoonheid en verval hielden niet alleen Tolstoj uit de slaap; tot de dag van vandaag spreekt Anna Karenina tot de verbeelding, roept ze bewondering op - en bewerking. Maar voor toneel?

Guy Cassiers grijnst. 'Het is een challenge.'

Juist.

Inmiddels krijgt de lezer hele emmers uitdagingen over zich uitgestort. Afgelopen zaterdag een handzame uitleg voor: 'De perfecte Reading Challenge'. Jawel: de baas van een boekenwebsite legde uit hoe je jezelf kunt 'uitdagen' meer boeken te lezen. Allemaal goedbedoeld uiteraard, want lezen is altijd goed (tenzij je het verkeerde boek leest).

Maar nu een goed boek lezen ook al moet worden opgevat als sport en als uitdaging, gaat de lol er snel van af. Doelen stellen, grenzen verleggen - met een beetje trainen kan ook jij misschien de eindstreep wel halen. Maar wij geven het op, met die challenge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden