'Wij Europeanen zochten ook ooit groenere weiden'

 

null Beeld Djanko
Beeld Djanko

Uit onze comfortzone

Na afloop van het EU-overleg over het vluchtelingenprobleem stelde premier Rutte dat de regering wel gevoelig is voor de urgentie van een oplossing voor met name de opvang van de steeds meer aanwassende vluchtelingenstroom.

Hij deed de suggestie dat er een soort quotum zou gaan moeten gelden voor alle 28 lidstaten van de EU. Naar rato van het aantal inwoners van elke lidstaat zou dan een rechtvaardige verdeling tot stand komen, begreep ik uit zijn woorden.

Ik ben echter bang dat ook dit plan echt alleen maar kans van slagen heeft als de lidstaten spijkers met koppen slaan en met concrete opvangplannen komen. We kennen de besluitvaardigheid van de EU voldoende om te aarzelen over de haalbaarheid van dit plan.

Er is nog iets anders dat ook meespeelt en dat is de wens van de gemiddelde vluchteling. Ze zeggen allemaal dat ze de vurige wens hebben naar Europa te willen gaan, zonder verdere specificatie, maar ik maak me sterk dat ze vooral naar Noord-Europa willen, dus naar Duitsland, Nederland en Scandinavië. Ik heb nog nooit iemand de wens horen uiten zich in Polen, Hongarije of Letland te willen vestigen. Dat moeten we dan maar accepteren, al kost het een deel van onze 'comfortzone' (Judey Dempsey, O&D, 24 april).

Ad van den Enden, Oss

Groenere weiden

Zoals de wanhopige Afrikanen nu zwermden wij, Europeanen, ook ooit uit om groenere weiden te vinden. In Noord-Amerika en Australië vonden we die. De inwoners daar probeerden, net zoals wij nu hier, de 'gelukszoekers' van toen tegen te houden. Welke regeling ook bedacht wordt, de geschiedenis valt niet te keren. Welke regeling ook bedacht wordt, moedige en optimistische Afrikanen zullen altijd een uitweg uit de armoede zoeken.

Mart Hovens, Nijmegen

Wat betekent VVD?

Jaren geleden zag ik eens een stukje Achterwerk in de kast op de tv, waarin een jongetje van een jaar of 10 de vraag kreeg voorgelegd wat VVD betekent. Na misschien wel een minuut denken waagde hij het erop: 'vereniging voor daklozen'.

Peter Butter, Heiloo

Lees die column

Asha ten Broeke, ik ben het zo erg eens met je. Jouw column (O&D, 24 april) is precies wat er gebeurt. Er verdrinken kinderen in de Middellandse Zee. Laten we met z'n allen nogmaals in die bange ogen kijken en het debat voor een keer met ons hart voeren en niet voor alles om politiek gewin, maar om mensen, bange mensen. Ik roep Rutte en Samsom op wat vaker jouw column te lezen.

Jannes van Beek, Ermelo

Gewone mensen

Dank, Sheila Sitalsing voor je column ('Hoe framet u de bootvluchtelingen?', O&D, 24 april). Als jeugdverpleegkundige GGD werkzaam op een OZC spreek ik wekelijks (boot)vluchtelingen en hun kinderen tijdens het (gezondheids)intake-gesprek.

U schrijft: Voor wie zich door moedeloosheid voelt overvallen, is er frame g: heel gewone mensen, die doen wat wij ook zouden doen in hun situatie: trekken naar een plek waar het leven substantieel meer vrijheden en zekerheden biedt dan de plek waar ze vandaan komen.

Inderdaad 'gewone mensen die behandeld dienen te worden zoals je zelf in een vergelijkbare situatie graag behandeld zou willen worden'.

En ik voel me níét moedeloos.

Atty Bening, Zwolle

Help Senegalezen in Senegal

'Dit geen probleem van Europa, dit is een probleem van Afrika', hoorde ik premier Rutte zeggen in het debat over het bootvluchtelingenprobleem. Ik las, dat in de top drie van landen van herkomst mensen (mannen) uit Senegal staan.

En toen dacht ik: meneer Rutte, dit is - mede - een door uw regering veroorzaakt probleem. Ik kom regelmatig in de Casamance. Dit is het zuidelijke deel van Senegal, dat onder Gambia ligt. Een streek met een enorme schoonheid. Een ideaal oord voor toeristen die er de economie op gang kunnen brengen. Maar die komen niet omdat de westerse wereld voor dit gebied een negatief reisadvies heeft wegens een afscheidingsbeweging. Maar nu is er alleen een klein clubje struikrovers over dat incidenteel overvallen pleegt. Het droevige effect is de uitzichtloosheid van een nieuwe generatie, die dankzij toerisme een prima bestaan zou kunnen hebben. Ik ken A. Hij heeft een mooi verblijf voor toeristen dat bijna het hele jaar leeg blijft.

Een mensensmokkelaar paaide hem met mooie verhalen en hij vertrok met de bedoeling om via Libië naar Europa te komen. Gelukkig werd hij in Timboektoe beroofd en moest daarom terug. Weg met dat reisadvies. Tienduizenden vogelaars wereldwijd popelen om de Osprey te gaan spotten in de Casamance.

En dan hoeven A. en die vele andere mannen uit de Casamance die vreselijke reis niet meer te overwegen.

Pieter van der Ploeg, Bosch en Duin

Ons ben zuunig

Als ik Mark Rutte hoor zeggen dat de bootvluchtelingen een Afrikaans probleem zijn, word ik kwaad. Het Westen heeft dit probleem voor een deel aan zichzelf te danken. Wij leveren wapens aan dubieuze regimes zodat dictators vervolgens in staat zijn hun eigen volk uit te roeien en mensen op de vlucht te jagen.

Wij werpen handelsbeperkingen op, waardoor pinda-, koffie- en cacaoboeren een schijntje krijgen voor hun producten, terwijl wij enorme winsten maken op de verwerking. Wij dumpen onze zwaar gesubsidieerde voedselproducten op de Afrikaanse markten, zodat lokale boeren failliet gaan.

Wij willen geen cent te veel betalen voor onze kleding, want ons ben zuunig, waardoor vrouwen en kinderen in India en Bangladesh 14 uur per dag beulen in levensgevaarlijke ateliers. Wij vormen een belastingparadijs voor multinationals zodat er miljarden kunnen worden weggesluisd, die niet ten goede komen aan de plaatselijke bevolking.

Als wij niet willen kijken naar onze hypocriete handelsmentaliteit en winsten blijven maken over de rug van arme mensen zullen er vluchtelingen blijven die het bij ons komen halen. Gelijk hebben ze!

Blanda de Beer, Schoorl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden