`Wij dreigden nooit met korten op hulpgeld¿

DEN HAAG - Oud-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) ontkent dat Nederland hulpgelden als 'politiek wapen' heeft ingezet tijdens de klimaatconferentie van eind vorig jaar in Kopenhagen.


Hij reageert verontwaardigd op de suggestie van de Amerikaanse ambassade in Den Haag dat Nederland ontwikkelingslanden dreigde met kortingen op de hulp, als ze niet zouden instemmen met het beoogde klimaatakkoord. Die boodschap van de ambassade is naar buiten gekomen via WikiLeaks.


'Ik ben een principieel tegenstander van het gebruik van ontwikkelingsgeld als politiek drukmiddel. De instructies voor de Nederlandse delegatie waren in lijn daarmee, en volstrekt duidelijk', aldus Koenders, die op de slotdagen van de klimaatconferentie aanwezig was. Zijn collega van Milieu en partijgenoot Jacqueline Cramer, die al langer de top bijwoonde, was het er volgens Koenders volledig mee eens.


Het overleg dat hij in Kopenhagen met ontwikkelingslanden voerde, was er volgens Koenders juist op gericht die landen te laten profiteren van een akkoord. 'Onze gesprekken waren bedoeld om aan hun wensen tegemoet te komen, niet andersom.'


Koenders wijst erop dat Nederland destijds een van de weinige landen was die extra geld hadden uitgetrokken voor klimaat- en milieubeleid ten gunste van ontwikkelingslanden. De circa 500 miljoen euro kwamen boven op de uitgaven (0,7 procent van het nationaal inkomen) die Den Haag sinds jaar en dag besteedt aan ontwikkelingssamenwerking.


Al met al houdt Koenders het op een 'verkeerde interpretatie' door de Amerikanen van de Nederlandse opstelling. 'Hun kijk daarop past wel bij de manier waarop de VS zelf vaak opereren: met een stok achter de deur. Zo werken wij niet.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden