Wij dienden, onder de klanken van zwoele muziek en op commando, met elkaars genitaliën aan de slag te gaan

Elma Drayer
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Eindelijk komen er ook verhalen naar buiten over seksueel wangedrag in de wondere wereld van new age. Gisteren berichtte de Volkskrant over de oprichting van het Meldpunt Tantra Misbruik. Daar zouden in anderhalve maand tijd liefst 37 meldingen zijn binnengekomen over tantramasseurs die hun clientèle wel héél grondig onder handen namen.

Een déjà vu drong zich op. Ooit woonde ik een weekend bij waarin tantra de glansrol speelde. Ambtshalve, welteverstaan. Destijds was ik voor het weekblad Vrij Nederland bezig met een stuk over Stichting Fun.

Dit gezelschap, gevestigd te Amsterdam-Oost, begon als een theatercursusaanbieder zoals er zovele zijn ('Ontdek de clown in jezelf!'). Maar intussen draaide het er steeds meer om tantra en 'lichaamswerkachtige dingen' - althans volgens oud-cursisten die contact met me hadden gezocht. Zij vertelden over machtsmisbruik, over intimidatie, over seksuele grensoverschrijding, over wat al niet.

Een mannelijke oud-cursist beschreef hoe hij werd gekleineerd als hij tijdens tantrische groepssessies zijn 'energie' niet lang genoeg vasthield. 'Ik kreeg vaak te horen dat ik niet kon neuken.'

Een vrouwelijke oud-cursist beschreef een tantraspel dat 'de bijtjes en de bloemetjes' heette: de vrouwen naakt op de vloer, geblinddoekt of ogen gesloten, de mannen ernaast, de ogen open. Zij mochten hen met massages 'verwennen', urenlang. 'Na die sessie hoorde ik twee mannen over mij zeggen: nou, die viel een beetje tegen hè, bloot.'

Deze oud-cursisten voelden zich lelijk misbruikt. Maar bovenal schaamden ze zich diep. Omdat ze er vrijwillig en bij hun volle verstand waren ingestapt. Omdat ze zich zo lang door het gezwatel hadden laten misleiden. Zij wilden niets meer met new age te maken hebben.

Eerlijk gezegd kon ik hun verhalen amper geloven. Dus meldde ik me op een winterse vrijdagmiddag bij een verbouwde boerderij in het Drentse Orvelte, waar een vrouwenweekend van Stichting Fun zou plaatsvinden. De vooraf vereiste 'mooie lap of sjaal' had ik gehoorzaam in mijn bagage gestopt. Ik trof er zo'n zestig medecursistes aan - zonder uitzondering hoogopgeleid, bijna zonder uitzondering afkomstig uit de Randstad.

Om kort te gaan: ik kwam meer over chakra's en aura's te weten dan ik ooit had willen weten. En: er was geen woord gelogen aan wat de oud-cursisten me hadden verteld.

Op zeker moment kregen we de oekaze om slechts gehuld in die mooie lap of sjaal te verschijnen in de sessieruimte. Daar lag de oprichtster van de stichting op een sofa, als een Romeinse keizerin, van top tot teen in wit gewaad, het gelaat afgewend. Haar eveneens volledig aangeklede assistentes draafden rond met hygiënisch behoesde matrassen, kleurloze gelei en handige poetsdoekjes.

Onze mooie lap of sjaal bleek volkomen overbodig. Wij dienden, onder de klanken van zwoele muziek en op commando, met elkaars genitaliën aan de slag te gaan - terwijl de assistentes aandachtig toekeken.

Ik haakte af. Alles voor de journalistiek, nietwaar, maar dit ging me te ver.

En mijn medecursistes? De vrouwen die ik ernaar vroeg zeiden dat ze nóóit aan de massagesessie hadden meegedaan als ze alles van tevoren hadden geweten. Dat ze desondanks 'hartstikke trots' waren op zichzelf. Maar dat ze het straks thuis aan niemand zouden durven te vertellen.

Een paar weken later belde ik met het kantoor in Amsterdam-Oost. De oprichtster zelve kreeg ik niet te spreken, een assistente stond me te woord. Zij verdedigde de 'geleide orgasmes' als heel normaal. Was ik soms niks gewend? Wist ik niet dat er 'honderden cursussen' waren waar ze hetzelfde doen?

Na publicatie van het stuk was Stichting Fun niettemin van de aardbodem verdwenen. Het gedachtengoed verdween allerminst.

Een kleine rondgang leert dat het nog altijd wemelt van de instituten die tantra en lichaamswerk aanbieden als panacee voor de ongelukkige westerse mens. Tegen een fiks tarief, dat spreekt.

Tussen die aanbieders zullen heus luitjes zitten die wél deugen. Maar het zou mij niet verbazen als dat meldpunt het de komende tijd knap druk gaat krijgen.

In anderhalve maand 30 klachten over seksueel misbruik tantramasseurs: 'Het is één groot beunhazencircuit'
Dertig vrouwen hebben de afgelopen anderhalve maand klachten ingediend over seksueel misbruik door tantramasseurs. Aangiften erover worden door de politie niet serieus genomen, zegt Caroline Franssen, medeoprichter van het meldpunt dat de klachten verzamelt.

Een masseur geeft een holistische massage (archiefbeeld) Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Een masseur geeft een holistische massage (archiefbeeld)Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden