Wij dachten: 'Dit is het, dit is ons einde'

Bij een schietpartij in Las Vegas zijn 58 bezoekers van een muziekfestival gedood. Er zijn zeker 515 gewonden. We verzamelden ooggetuigenverslagen uit internationale media.

Het festivalterrein in Las Vegas Beeld ap
Het festivalterrein in Las VegasBeeld ap

De 21-jarige Taylor Benge hoorde tien seconden lang het geknal van geweerschoten. Het leek wel of iemand constant de trekker ingedrukt hield. Korte tijd later, nadat hij zag hoe een artiest van het podium rende, realiseerde hij dat er iets mis was. 'Zo'n twee meter links van mij zag ik een man met een kogelwond in zijn kin', aldus Benge tegen The Washington Post. Hij lag levenloos op de grond.' Benge gooide zich op de grond, samen met zijn zus. Daarna, terwijl er nog werd geschoten, renden ze naar de uitgang. 'Mijn broek was bedrenkt met het bloed van iemand anders, net als mijn t-shirt. Een been van mijn zus was helemaal bedekt met bloed.'

Mike McGarry, een financieel adviseur uit Philadelphia, was met zijn kinderen op het concert toen plotseling de eerste schoten klonken. 'Het was vreselijk', aldus McGarry die meteen zijn kinderen probeerde te beschermen. 'Ik lag bovenop de kinderen. Het zijn twintigers, ik ben 53 jaar, ik heb een goed leven gehad', zei hij tegen Reuters. Op de achterkant van zijn overhemd zijn de voetafdrukken te zien van bezoekers die in paniek weg renden.

Steve Smith, een 45-jarige toerist uit Phoenix, kon gewoon niet geloven wat hij zag toen het schieten begon. 'Mensen vielen gewoon op de grond, het ging maar door', aldus Smith die speciaal voor het country-concert Route 91 Harvest naar Las Vegas was gekomen. 'Hij vuurde steeds zo'n honderd schoten en na het herladen begon het schieten weer', zei Smith tegen Reuters.

Festival-bezoeker Meghan Kearney had niet meteen door dat er geschoten werd. 'Het leek wel vuurwerk wat we hoorden', aldus Kearney tegen de nieuwszender MSNBC. 'Toen, plotseling, hoorden we een machinegeweer. Mensen begonnen te schreeuwen dat ze geraakt waren. Toen wij begonnen te rennen, lagen er al een paar honderd mensen op de grond. De een na de ander viel neer op de grond, bezoekers werden op centimeters van ons geraakt. Anderen probeerden hun vrienden te redden. Overal klonken geweerschoten. Als wij die mensen geholpen hadden, zouden we zeker ook geraakt zijn.'

Australiër Brenton Wingard zocht dekking onder de tribune met zijn vrouw en vrienden toen het schieten begon. 'Wij kropen er naar toe en verborgen ons daar', aldus Wingard tegen News Corp. Hij bezocht het country-festival dit jaar voor de vierde keer op rij. 'Wij hebben daar zeker vijf minuten gewacht. Het leek wel een eeuwigheid. Toen hoorden we geknal direct boven ons. Wij dachten; "Dit is het, dit is ons einde".'

Net als veel van de 22 duizend bezoekers dacht Kayla Ritchie niet meteen aan geweerschoten toen ze de eerste knallen hoorde. 'Wij dachten dat het vuurwerk was of dat er problemen waren met de speakers', aldus Ritchie, afkomstig uit het Californische Simi Valley, tegen The Washington Post. 'Ze hadden al het hele weekeinde technische problemen. Toen werd alles plotseling donker.' Op dat moment besefte ze dat er iets mis was. Ze raakte haar vriendin Megan Greene kwijt toen grote paniek uitbrak. 'Iedereen begon naar de uitgang te rennen', aldus Greene. Zij zocht snel dekking achter een vrachtwagen. Daarna slaagde ze erin het hotel MGM Grand in te vluchten. Pas uren later vonden de twee vriendinnen elkaar weer.

Het Engelse echtpaar Vanessa en Philip Dyer was in Las Vegas om te trouwen. De grote dag was zondag. Maar het werd een treurige dag. Het stel liep na de trouwerij op de Strip toen het noodlot toesloeg. 'Ik keek naar Philip en zei; 'dat lijken wel geweerschoten', aldus Vanessa tegen The Washington Post. 'Toen begon het schieten weer.' Philip: 'Wij zullen de avond dat wij trouwden nooit meer vergeten. Voor de verkeerde redenen echter.'

De grootste schietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis

De politie heeft een arsenaal aan wapens gevonden in de hotelkamer en het huis van de schutter die in Las Vegas 59 personen doodschoot en 527 verwondde. In de kamer in het Mandalay-hotel werden 23 geweren en handwapens aangetroffen en in zijn huis in Mesquite nog eens 19. Sommige geweren, waaronder een AK-47, waren aangepast zodat ze als automatische wapens konden worden gebruikt.

'Geen wonder dat IS gisteren claimde dat de schutter van Las Vegas een late bekeerling was. Bij IS zijn ze tot het inzicht gekomen dat je met zoveel goedbewapende, schietgrage idioten helemaal geen terroristen meer nodig hebt: de Amerikanen doen het zelf.' Lees hier de column van Bert Wagendorp.

Na de grootste schietpartij in de moderne Amerikaanse geschiedenis betrekken de voor- en tegenstanders van wapenbezit weer hun stellingen. Politiek zit de discussie muurvast; het aansprakelijk stellen van wapenleveranciers en -fabrikanten lijkt de enige manier om iets te veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden