'Wij belichamen Amerika niet'

VAN ONZE CORRESPONDENT DIEDERIK HOOGSTRATEN

NEW YORK - Het gezicht van van Amy Salitski (22) verliest rond kwart over elf zijn hoopvolle gloed. De studente heeft dinsdag urenlang met tweehonderd mede-Republikeinen naar Fox News gekeken in het Westin Hotel in New York. Bij elke bescheiden zege voor Romney - Kentucky, North-Carolina, Texas - is er een beetje gejuicht.

Nu, aan het einde van de verkiezingsavond, moet ook het rechtse Fox toegeven dat Obama president blijft. Lang voordat Romney vanuit Boston zijn tegenstander feliciteert en voor Obama zegt te zullen bidden, blijkt de titel 'Overwinningsfeest' pijnlijk misplaatst te zijn geweest.

Het kan wel zijn dat bijna de helft van de Amerikanen op Romney stemde, maar de grand ballroom in New York loopt leeg, als een strak opgeblazen ballon. Verbeten benen de conservatieven weg; verdwenen is de licht beschonken energie in de zaal.

'Mijn hart is gebroken', zegt Salitski. Haar vader is ondernemer in Massachusetts, de staat waar Romney regeerde als gouverneur toen ze er opgroeide. 'Hij moet al zo veel afstaan als zelfstandige; met nog vier jaar Obama gaat de belasting nog meer omhoog. Het kan zijn dat hij de handel moet sluiten.'

Republikeinse New Yorkers zijn overwegend gematigd in hun politieke opvattingen. Veelal omschrijven ze zichzelf als fiscaal-conservatief en sociaal-liberaal. Abortus, het homohuwelijk, wapenbezit zijn - anders dan in Kansas of Oklahoma niet de thema's die hun levens beheersen. Zodoende is Romney steeds hun favoriet geweest. Ook hij stond, zeker in Massachusetts, bekend als gematigd.

Michael Robinson (48) steunde de kandidaat van harte. Maar hij omschrijft de Amerikaanse presidentsverkiezingen als een populariteitswedstrijd en Obama kon die strijd niet verliezen. De persoonlijkheidscultus rond de president spreekt hem niet aan. Maar zoals veel conservatieven in heel Amerika heeft Robinson geen hekel aan Obama.

'Hij blijft likeable, daar kon Romney gewoon niets tegen doen', zegt Robinson - een zwarte, homoseksuele zakenman.

De onmiddellijke verklaringen van de politieke kenners op de televisie zijn volgens hem niet correct. Romney zou out of touch zijn geweest - de brede middenklasse niet begrijpen. Obama kon bovendien de stormramp van vorige week gebruiken om presidentieel te ogen, wat hij goed deed, terwijl Romney niet meer dan een smekende kandidaat beleef. Wellicht speelde Romneys mormoonse geloof mee. En de economie trekt weer iets aan, een voordeel voor Obama.

Robinson schudt zijn hoofd. 'Het probleem is gewoon dat wij Amerika niet belichamen.' De Republikeinse Partij is veel minder divers dan de Democratische en dat is volgens Robinson funest. 'Zonder meer vrouwen, minderheden en een open mind komen we er niet.' Had Romney Condoleezza Rice gekozen als vicepresident, zegt Robinson met een dromerige blik in zijn ogen, dan zou hij 'zeker hebben gewonnen'. Paul Ryan noemt hij arrogant. Net als Sarah Palin in 2008 is Ryan volgens Robinson een van de redenen dat de Republikein tekortschoot.

Verliezen is pijnlijk. In 1984 vroeg de verliezende Democraat Walter Mondale aan partijgenoot George McGovern wanneer de nederlaag geen pijn meer zou doen. 'Ik laat het je weten wanneer dat gebeurt', zei McGovern, die twaalf jaar eerder had verloren.

Ook aan Romney is woensdagmorgen vroeg te zien dat het - na twee pogingen, jaren van campagne voeren en honderden miljoenen dollars - verre van aangenaam is om het onderspit te delven. Hij en running mate Paul Ryan hebben alles op het veld gelaten, zegt Romney: eindelijk een goede sportmetafoor van de man die niet zo van sport houdt in het sportgekke Amerika.

Hij maakt zich nog altijd zorgen, voegt Romney toe, over de toekomst van de VS. Daarin staat hij niet alleen. In New York heft Michael Ferrara (50) zijn handen in de lucht. 'Het is voorbij', zegt hij. Vergelijkingen met de Romeinen en de oude Grieken en 'alle andere wereldrijken' komen voorbij: ook het Amerikaanse imperium komt nu ten einde, oordeelt Ferrara.

'De mensen hebben dit gekozen, dat besef ik', zegt hij gelaten. 'Ze hebben gekozen voor de ondergang.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden