Wij 50-plussers worden afgeschilderd als profiteursiiiii

Al enige tijd erger ik mij aan de negatieve reacties op de 50-plussers, en dan vooral als het over de VUT gaat....

Weten de jonge ambtenaren uit Den Haag uit de krant van maandag 18 juli wel hoe solidair wij in het verleden zijn geweest en nog met de jongeren als het gaat om ouderschapsverlof en kinderopvang? Zijn zij ook met 16 jaar begonnen met werken? Of hebben zij jarenlang gestudeerd op kosten van die profiteurs met hun goede banen?

Dronten G. Alink

Een bult jaloezie
Blij om te horen dat er ook jonge ambtenaren zijn in Den Haag. Fijn ook dat jullie op het Museumplein hebben gestaan. Jammer dat je bent teleurgesteld.

Een bult jaloezie
In 1979 waren wij 18 en 23, we kregen te maken met een arbeidsmarkt waarmee vergeleken de huidige markt voor jongeren nog niet eens zo slecht is. Toch een baan gevonden. Twee jaar daarna hebben we salaris ingeleverd, en vanaf dat moment ten volle de last gedragen voor alle vutters. Die vutters van toen waren mensen die vaak al op hun zestiende of achttiende waren begonnen, dus dat iemand na 45 jaar ‘vervroegd’ met pensioen ging, dat konden wij wel begrijpen.

Een bult jaloezie
Die VUT-regeling is overigens afgeschaft. Vanaf dat moment sparen we netjes voor Flexibel Pensioen en Uittreding (FPU). Hoewel wij laat zijn begonnen (we waren 41 en 36) zullen we er redelijk in slagen onze eigen boontjes te doppen, was toen de verwachting. Met het nieuwe akkoord is dat helemaal waar geworden: we moeten het doen met ons eigen spaardeel, daar wordt niet of ternauwernood wat bij gelegd.

Een bult jaloezie
Vermoedelijk zullen wij dus 42 en 47 jaar werken. Vermoedelijk zullen we bovendien over onze AOW belasting moeten betalen: dat kost ons 200 euro per maand. Verder sparen we netjes bij de voormalige vakbondsbank.

Een bult jaloezie
Wij begrijpen dat jullie ervan balen dat er in je persoonlijke omgeving een paar oudere collega’s rondlopen die van een overgangsregeling zullen kunnen genieten. Dat wil je niet, dat kan je gewoon niet aanzien.

Een bult jaloezie
Wij begrijpen dat jullie ervan balen dat je over een hele tijd een last aan AOW-bijdragen zult moeten opbrengen. Beseffen je ouders wel dat dat bijna net zoveel is als hun bijdrage aan jouw studie?

Een bult jaloezie
En verder attenderen we jullie op de verplichte ziektekostenverzekering. Wisten jullie dat die gebaseerd is op solidariteit? Oude mensen betalen mee aan vruchtbaarheidsproblemen van 38-plussers, en jongeren betalen mee aan de continentieproblemen van ouwe sokken. Schande allemaal!

Een bult jaloezie
Daar zitten jullie dan. Sinds kort belastingsbetaler. Jong ambtenaar te wezen. In de hand een rekenmachientje dat je verkeerd hanteert, en in je hoofd een bult jaloezie die je voor waarden en normen houdt: ‘I want my money back.’ Benieuwd wat jullie over 25 jaar doen. Langzaam boven komen drijven?

Een bult jaloezie
Leiden Vincent Thunnissen en Pienie Kamphuis

Samen sterk
Een goed initiatief, het ingezonden stuk van de jonge ambtenaren over de selectieve inzet van de vakbond waar het vervroegd uittreden betreft. Het stuk is ook relevant voor veel 40-plussers, want ook die horen tot de verloren generatie in pensioenopzicht. Eigenlijk zit iedereen die geboren is na de babyboom (zeg vanaf de tweede helft van de jaren vijftig) met de gebakken peren en wordt door de bonden slecht vertegenwoordigd.

Samen sterk
Toch is het op zichzelf zinvol om lid te zijn van een vakbond: werknemers hebben altijd een gedeeld belang en samen sta je sterk. Dus waar blijft de vakbond die zich sterk maakt voor échte solidariteit, voor alle generaties, voor goede levensloopregelingen, voor keuzevrijheid voor langer of korter werken voor iedereen? Ik zal er mijn lidmaatschap van de Abvakabo meteen voor inruilen.

Samen sterk
Amsterdam Judith de Groot

Kletsverhaal
Xander den Uyl maakt zich er met zijn Abvakabo weer makkelijk vanaf door de enorme inkomensoverdrachten van arm naar rijk te verklaren: ‘Maar wat je betaalt, kan niet altijd evenredig zijn aan wat je krijgt. Dat heet solidariteit’ (de Volkskrant, 19 juli).

Kletsverhaal
In 1994 werd hetzelfde kletsverhaal ook door Den Uyl gebruikt om te verbergen hoe de Abvakabo de pensioenen van armere alleenstaanden en ongehuwd samenwonenden met duizenden guldens verlaagde om die van rijkere gehuwden met duizenden guldens te verhogen.

Kletsverhaal
De Tweede Kamer moest ingrijpen en dat leverde wel het partnerpensioen bij het ABP op, maar armere alleenstaanden betalen nog steeds flink aan de extra nabestaandenpensioenen van hun rijkere collega’s. Ik heb mijn (kader)lidmaatschap van het oerconservatieve Abvakabo-bolwerk toen maar opgezegd.

Kletsverhaal
Het zou goed zijn als de Tweede Kamer ook nu verbiedt dat de vakbonden deals sluiten over de ruggen van armere jongeren door ze flink te laten betalen voor het behouden van de extra's van de rijkere, oudere bondsleden, want met solidariteit heeft dat natuurlijk helemaal niets te maken. De jongere werkenden verdienen bescherming tegen zulk laf gesjoemel met hun lonen en premies.

Kletsverhaal
Solidariteit is geen vrijbrief om als een omgekeerde Robin Hood geld van armeren af te pakken en aan rijkeren te geven. Elke extra werknemersregeling hoort voor allen evenwichtig en gerechtvaardigd te zijn. Voor echte Robin Hoods hebben we gelukkig al wettelijke regelingen zoals de bijstand en de wettelijke werknemersverzekeringen.

Kletsverhaal
Amsterdam Fritz van Rikxoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden