Wiggins beslist het zelf: geen Tour

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Het graafschap Yorkshire zal het volgende maand als gastheer van de Tour de France zonder publiekstrekker Bradley Wiggins moeten stellen. De winnaar van 2012 rekent niet langer op een startbewijs.

Het is een bittere realiteit, maakte Wiggins vrijdagmorgen duidelijk voor de camera's van de BBC. 'Zoals het er nu voor staat, ben ik er niet bij. Het team zal helemaal rond Chris Froome geformeerd zijn.' In dat team is dus geen plaats voor hem.

Met land- en ploeggenoot Froome is Wiggins in een soort vechtscheiding beland. Elk woord wordt gewogen, elke handeling wordt geduid.

Daarbij draaide het de laatste weken om één kwestie: wil, kan en mag de Tourwinnaar van 2012 zich ondergeschikt maken aan de Tourwinnaar van 2013 en diens streven de Tour van 2014 te winnen?

De eerste stap daarin werd vorige maand gezet in de Ronde van Californië. Wiggins won en ontleende daaraan het zelfvertrouwen zich te presenteren als kandidaat voor de Tourploeg van Sky. Hij voegde er meteen aan toe zich te conformeren aan de wensen van kandidaat-kopman Froome. Kortom, hij kon en hij wilde.

Kopman en ploegleiding hielden de boot af. Directeur Brailsford schoof de zaak voor zich uit. Froome liet zijn opvatting vorige week tussen de regels door schijnen bij een verkenning van het parcours in Yorkshire. Zuinigjes stelde Froome vast dat hij aan goede krachten geen gebrek had. Met name Richie Porte had weer de gewenste vorm om hem in het hooggebergte bij te staan.

Brailsford zette de volgende stap in dit steekspel, bij de bekendmaking van de selectie voor het Criterium du Dauphiné. Dat begint dit weekeinde. Deze Franse koers van een week geldt voor Sky als het ideale opstapje naar de Tour. Froome, winnaar van vorig jaar, zal er de puntjes op de i zetten. Dat doet hij met een ploeg waarvan de meeste leden hem ook in de Tour zullen bijstaan.

Wiggins kreeg de boodschap zich volgende week zaterdag in Bellinzona te melden voor de start van de Ronde van Zwitserland. Daarmee was duidelijk hoe de vlag erbij hangt: het mag niet zo zijn.

In wat vermoedelijk een poging is de eer aan zichzelf te houden, trekt Wiggins nu zelf in het openbaar die conclusie. 'Ik begrijp dat wielrennen een teamsport is. Sky is er alles aan gelegen de Tour weer te winnen en Chris is de titelhouder.'

Natuurlijk heeft hij de pest in. 'Ik ben in dezelfde vorm als ik in 2012 was bij mijn Tourzege. Maar de realiteit is dat ik naar een andere ploeg moet gaan, wil ik ooit nog de Tour rijden.'

Bij normale verhoudingen was het logisch geweest Wiggins mee te nemen voor noodgevallen. Mocht Froome door pech of een blessure wegvallen als kopman, dan zou Wiggins in de pikorde kunnen opschuiven. Maar ploegbaas Brailsford wil met zo'n scenario geen rekening houden.

De oorzaak daarvoor ligt in de Tour van 2012. Toen stond Froome al te popelen om op te schuiven in de pikorde. Hij werd daarin afgeremd ten faveure van Wiggins. In zijn biografie The Climb beklaagt Froome zich over zijn kopman van toen. Hij kreeg niet de waardering die hij meende te verdienen.

Impliciet heeft Wiggins nu afscheid genomen van de ploeg die hem destijds op het schild hief. De kroon op die samenwerking was de Tour van 2012.

De vraag is waar de 33-jarige Wiggins terecht kan voor een volgende Tour. Het Australische Orica is kandidaat, maar concreet is er niets.

Bradley Wiggins Tourwinnaar in 2012

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden