Wifiweer

Het leukste weerstation heeft geen scherm. Het praat via een app en houdt - uniek - ook nog de CO2-waarde in de gaten. V nam Netatmo een tijdje in huis.

Het is natuurlijk het belangrijkste onbelangrijke onderwerp ter wereld, maar als je het dan toch over het weer hebt, kun je maar beter goed beslagen ten ijs komen. Dat kan nu, met de Netatmo, een Frans weerstation dat bestaat uit twee aluminium buisjes. De hoogste is voor binnen, de kleinste voor buiten. Weerstationnetjes verschijnen in vele gedaanten.


Wat Netatmo bijzonder maakt, is dat er op de apparaten zelf weinig valt af te lezen: er zit geen schermpje op. Alle informatie komt binnen via smartphone, tablet of pc. Daardoor kan vanaf elke plek worden gecheckt hoe het gesteld is met het klimaat in en om het huis.


Dankzij de mooi vormgegeven app wordt alle data die Netatmo verzamelt, inzichtelijk getoond. Het apparaat kan kunstjes die maar weinig weerstationnetjes hem nadoen: naast de usual suspects als binnen- en buitentemperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid, meet Netatmo de hoeveelheid geluid binnenshuis en het kooldioxidegehalte. Met name dat laatste is aardig, omdat CO2 iets kan zeggen over de luchtkwaliteit in huis. CO2 wordt uitgeademd door bewoners (en huisdieren), waardoor na verloop van tijd het niveau stijgt. Als er te veel kooldioxide in de lucht is, kan dat sufheid en hoofdpijn veroorzaken. Daarom moet er vooral in de wintermaanden goed worden gelucht.


Netatmo geeft een seintje als de CO2-waarden te veel oplopen, via een pushbericht op de smartphone en doordat het smalle venstertje in het grote apparaat eerst geel en daarna rood kleurt.De toename van kooldioxide blijkt tamelijk snel te gaan: zodra er iemand in een woonkamer is waarvan de ramen gesloten zijn, laat de app zien dat de waarden oplopen. In een goed geventileerde ruimte is het CO2-niveau ongeveer gelijk aan dat van buiten: 400 parts per million (ppm). Bij een waarde van 800 ppm begint de luchtkwaliteit te verminderen, en vanaf 1.200 ppm wordt het tijd een luchtrooster of raam open te zetten.


Het weerstation doet elke vijf minuten een meting en verstuurt deze data via internet. Met de app kunnen al deze gegevens worden ingezien: kantel de iPhone en alle waarden worden per categorie getoond. Er kan op worden in- en uitgezoomd om langere perioden te bekijken. Het grote station maakt verbinding via wifi, het kleine station voor buiten legt een radioverbinding met de grote en reikt tot maximaal 100 meter.


De vier kleine batterijen in het kleine station gaan een jaar mee, grote broer hangt met een adapter aan het stopcontact. Het kleine station kan buiten aan een muur worden gehangen, liefst niet in de directe zon, om betrouwbare temperatuurmetingen te krijgen. De eerste versie was - minder handig - niet waterdicht, de nieuwste buitenmeters zijn dat wel.


De app is prettig adequaat vertaald naar het Nederlands en blinkt uit in overzichtelijkheid. Het hoofdscherm toont groot temperatuur, luchtvochtigheid en gevoelstemperatuur. Twee balken laten het buitenklimaat zien op basis van de hoeveelheid fijnstof. Deze metingen doet het apparaat niet zelf, maar worden aangeleverd door een derde partij. Het hoofdvenster laat met een grote groene, gele of rode stip zien hoe het binnenklimaat is. Sommige vensters kunnen omlaag worden geschoven, waarna bijvoorbeeld de weersvooruitzichten voor de komende dagen worden getoond.


Kantel de smartphone en er worden grafieken zichtbaar van temperatuur, luchtvochtigheid, kooldioxide en geluidniveau. Alle data kunnen worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld een spreadsheet. Aansluiten en installeren is een kwestie van 5 minuten. Het hoofdstation kan automatisch verbinding maken met de router, waarna de gegevens vanaf elke plek met een internetverbinding beschikbaar zijn. Als het internet uitvalt, kan het apparaat de data tot drie dagen bewaren.


Netatmo is een van de aardigste weerstations op de markt. Het onderscheidt zich van de massa doordat het ook CO2 kan meten, wat bijzonder is in deze prijsklasse. De weerdata worden door de app inzichtelijk gepresenteerd en het aansluiten van de set is eenvoudig. Kan niet anders of dit moet een hit worden.


Sensoren


Al gauw te veel CO2 in huis


Steeds meer apparaten worden volgehangen met sensoren die vroeger alleen in specialistische apparatuur zaten. Zo heeft weerstation Netatmo een CO2-meter. Hoe goed presteren deze meters? Het Nederlands Metrologisch Instituut VSL, gespecialiseerd in het ijken van meetapparatuur, onderzoekt voor V hoe goed de CO2-meter van Netatmo is. Binnenkort de uitkomsten in deze rubriek.


De hoeveelheid CO2 in de binnenlucht wordt vaak gezien als indicatie voor een goed geventileerde ruimte.


Waar mensen aanwezig zijn, wordt CO2 uitgeademd en als daarvan te veel in de lucht zit, worden bewoners duf of krijgen ze hoofdpijn.


TNO stelt dat de hoeveelheid kooldioxide binnenshuis mag schommelen tussen de 600 tot 800 parts per million (ppm). Die grens wordt al snel bereikt, laat het door ons geteste weerstation Netatmo zien: doe alle deuren dicht, ga tv kijken en de CO2-waarden liggen in een mum van tijd op deze waarde.


Uit al wat ouder onderzoek van het toenmalige ministerie van VROM blijkt dat vooral in moderne, goed geïsoleerde huizen de waarden geregeld de norm overschrijden: in 59 procent van de woonkamers en in bijna de helft van de slaapkamers komt de CO2-concentratie minstens een keer per week boven de 1.200 ppm.


CO2 geeft een aanwijzing voor een ongezond leefklimaat, maar lage kooldioxidewaarden betekenen niet automatisch dat het binnenklimaat gezond is, stelt het onderzoeksinstituut RIVM. Wie ook bij lage CO2-waarden last houdt van concentratiestoornissen en dufheid, kan daarom het best een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen, dat verder kijkt dan de CO2-waarde.


netatmo.com prijs: 169,95 euro

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden