Column

Wifiloze zones zijn de naaktstranden van de toekomst

Het is alweer vier jaar geleden dat ik een week op een plek mocht verblijven zonder netwerk en wifi.

Luchtfoto van badgasten op het naaktstrand van Noordwijk aan Zee. Beeld ANP
Luchtfoto van badgasten op het naaktstrand van Noordwijk aan Zee.Beeld ANP

Dat was op 4500 meter hoogte in een klooster in Bhutan. Hadden de chantende monniken daar wél bereik gehad, dan had ik er niet van geprofiteerd. Ik bezat een Nokia waarmee je toen al in alle botsende beschavingen van Huntington voor schut liep. Die Nokia ging al op de tussenlanding in India knock-out en bleef drie weken in winterslaap.

Fotograaf Daniel Rosenthal kreeg zijn iPhone in de Himalaya wel aan, maar het ding hield zich daar een week lang stil - tot we afdaalden. In de buurt van een hotel begon het afschuwelijk te bliepen. Er stroomden driehonderd berichten en gemiste oproepen binnen. Dertig seconden later belde de fotoredactie: of hij binnen vier uur in Frankfurt kon zijn. Rosenthal zei dat hij vijf dagen van het eerste vliegveld was verwijderd. De chef foto zei: 'Oké, laat dan maar.'

Sindsdien is het moeilijk om nog ergens zonder netwerk te zitten. Vroeger wist ik nog een plekje in de Roemeense Oltvallei, maar daar is het netwerk nu het beste ter wereld. Twee jaar terug was ik op een Indonesisch eilandje met alleen pikdonkere zandwegen: alle vissers zaten gebogen over smartphones. Voordeel daarvan was dat ze mijn 13de-eeuwse Nokia niet zagen.

Had de White Spots-app toen maar bestaan! Deze wijst gebruikers overal ter wereld de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder netwerk en wifi. Afgelopen zondag werd de witte app gelanceerd in Offline als luxe, een uitzending van VPRO's Tegenlicht. Filosoof Koen van Mensvoort voorspelt dat wifiloze zones de naaktstranden van de toekomst zullen worden. In Brazilië heeft een biermerk een koeler ontwikkeld die het signaal van smartphones blokkeert. Je kunt het rotding ook gewoon thuislaten als je naar een Braziliaans naaktstrand gaat. Nee, mij niet gezien: straks mis ik nog de dansende pinguïns van tante Jettie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden