Wie?

MELKERT dus in ieder geval niet...

Fortuyn natuurlijk ook niet.

Zonnig gehumeurd als ik ben, beschouwde ik zijn knalsucces in Rotterdam als een goed voorteken.

'Hij piekt te vroeg', zei ik tegen de sportliefhebbers in mijn kennissenkring. Het onverwachte was misschien alleen dat van de serieuze concurrentie de één meteen al in de eerste honderd meter uit de bocht vloog, en de ander na drie kilometer onoverkomenlijk begon te verzuren, zodat het er naar uitzag dat hij toch nog op het podium kon komen - maar dat is een paars détail.

Let op wat de bijzonder hoogleraar met z'n zeventien grotestadszetels gaat doen.

In een nieuwsuitzending zag ik een aanstaand raadslid - zwartgekleed, stevig van postuur, eigentijds brilmontuur - bij de trap van het Rotterdamse stadhuis aangesproken worden door een televisieverslaggever.

'Kunt u iets van uw plannen vertellen?', luidde de eenvoudige vraag.

Het leek wel of de man ter plekke door de bliksem werd getroffen. Z'n pak werd grijs, z'n torso verschrompelde, z'n brillenglazen besloegen.

'Daar kan ik geen commentaar op geven', stotterde hij. 'Dat horen we zo dadelijk van meneer Fortuyn.'

Kijk anders naar de foto diede Volkskrant gisterochtend op de voorpagina liet afdrukken, en waarop twaalf van de zeventien nieuwe volksvertegenwoordigers opvallend náást de camera keken. Die straalden samen niet wat je noemt triomf uit. Dat waren twaalf Harry Mensjes, die dadelijk van hun Leider hoopten te horen hoe het nu verder moet: allemaal wachtend op professor Pim. Maar Pim stond er niet tussen. Waarschijnlijk keken ze daarom alle twaalf naar links: of de Daimler er al aan kwam.

Pim trekt een lijst van onderdanen. Het laatste nieuws is niet voor niks dat Ferry Hoogendijk (68) zich kwispelend als kandidaat heeft aangemeld. Daar maak je dus nooit een eigentijdse fractie mee.

Dijkstal?

Royale man die opgewekt blijft zeggen dat er tussen nu en 15 mei nog van alles kan veranderen, en die liberaal volhoudt dat de kiezer altijd gelijk heeft (al hebben de parlementaire geschiedenissen van Europa bewezen dat miljoenen en miljoenen kiezers het keer op keer bij het verkeerde eind hebben gehad) - maar zie verder onder Melkert.

Wie in godsnaam dan?

Ik wil me niet somberder voordoen dan ik ook werkelijk niet ben, maar er tekent zich natuurlijk wel een rampenscenario af.

Zelf heb ik die woensdagnacht geen oog af gehad van Balkenende - met dat voor bijbellezing geschapen mondje, het brilletje uit de christelijke jaren vijftig, en de kleine, fijne humor waaraan je onmiddellijk de ouderling herkent.

Hij was de eerste die in de gaten had hoe weerloos Melkert en Dijkstal onderlagen, dus ook de eerste die zag naar welke kant hij zonder risico nog een extra trapje kon uitdelen, waarmee hij in één moeite door iets kon terugdoen voor Fortuyn die hem immers al dadelijk had gevleid als de enige mede-professor aan een tafel Haagse sufkoppen.

Ik bedoel het scenario van 1994, maar dan omgekeerd. Partij van de Arbeid 34 zetels, VVD 31, CDA 37. En lijst-Pim mischien niet meteen de 24 waarmee D66 toen de blits maakte, maar al zouden het er maar 10 zijn - dan is een christenrechtse coalitie met de CU en de SGP als principiële gedogers al in kannen en kruiken.

Jan Peter als de nieuwe Colijn.

God moge ons bijstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden