Wietscharrelaar liep rond met schietbalpen

Bijna anderhalve kilo wiet had hij al geoogst en verkocht, zo bekende de wietscharrelaar eerlijk. Zijn collega's die het grootschaliger aanpakten, piekeren er niet over ook maar iets te bekennen....

GERARD, Gijs en Henk moeten terechtstaan omdat zij betrokken zouden zijn geweest bij de illegale exploitatie van een wietplantage. Volgens de dagvaarding gaat het niet om kruimelwerk. De politie nam in de schuur van een van de mannen 7380 hennepplanten in beslag, evenals de apparatuur voor het kweken van de plantjes. De oogst zou enkele honderdduizenden euro's hebben kunnen opleveren. Behalve de opbrengst verspeelden de mannen de investering van een paar ton in lichtbakken en een irrigatiesysteem.

Na een paar minuten verlaat het groepje de zaal weer. De Utrechtse politierechter heeft geen tijd gehad om de zaak voor te bereiden. 'Ik heb tot gisteravond laat dossiers bestudeerd, maar ben aan het uwe niet meer toegekomen. Ik zag wel dat er in het dossier prachtige foto's zitten van rijen hennepplanten, dus er zijn geen twijfels over de aanwezigheid van een kwekerij. Als u alledrie bekent, kunnen we de zaak behandelen. Anders moet ik de zaak aanhouden.'

Het wordt aanhouding, want over bekennen piekeren de mannen niet. 'Ik heb er niets mee te maken', verklaren ze beurtelings. Na afloop bevestigen de advocaten hun onschuld. 'De een had alleen maar zijn schuur verhuurd; hij wist niet dat er wiet werd geteeld. De ander heeft in de schuur stront geruimd voordat die werd verhuurd. De derde kwam net een kijkje nemen toen de politie een inval deed', luidt het voorschot op de pleidooien.

De rechter heeft wel de stukken bestudeerd in een andere zaak, die van Jan (33). In de huiskwekerij van deze kleine wietscharrelaar trof de politie 156 hennepplanten en 29 stekjes aan. Dat is niet het enige waarvoor hij terechtstaat. Hij had bij zijn aanhouding ook een in een sigarenkoker opgeborgen schietbalpen met bijbehorende punt 22 munitie op zak. En er werd bij Jan een blaffer van plastic gevonden, die er echter volgens de rechter 'heel ernstig echt uitziet en waarvan iemand die je het ding voorhoudt, zich kapot schrikt'.

Jan bekent volmondig. Maar als excuus voor het wapenbezit voert hij aan dat hij zich 'een bietje beangstigd' voelde. 'Je ziet dat mensen zomaar op elkaar schieten. Daarom had ik voor mijn eigen veiligheid een schietbalpen aangeschaft.' De rechter twijfelt aan Jans motief. 'Iemand heeft gezegd dat u het wapen had voor de handel. Als u het bezat om u eventueel te kunnen verdedigen, waarom had u het dan in gedemonteerde staat bij u in een sigarenkoker?', vraagt hij. Jan blijft het antwoord schuldig.

De verdachte is zowel eerlijk als dom geweest door tegen de politie te zeggen dat hij al eens wiet had geoogst voordat zijn kwekerij werd ontmanteld. 'Bijna anderhalve kilo die ik voor vijf gulden per gram heb verkocht', zegt hij op de zitting. Hij had dat makkelijk kunnen verzwijgen en zou dan een lichtere straf hebben gekregen.

Jan en zijn gezin hadden het niet breed met de bijstandsuitkering waarvan ze moesten leven. Hij moet ook nogal wat schulden aflossen. Daarom investeerde hij voor ongeveer 1200 euro in lampen en een druppelsysteem.

De officier van justitie heeft geen boodschap aan Jans zieligheid. Zij houdt de verdachte voor dat hennep niet zonder vergunning mag worden verbouwd en dat een kwekerij in huis bovendien brandgevaar oplevert. 'En wapens heb je alleen om ze te gebruiken.' Bij haar eis van 140 uren werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf houdt zij rekening met Jans strafblad. Daarop staat een reeks veroordelingen wegens diefstal, vernieling, openlijke geweldpleging, mishandeling, wederspannigheid, wapenbezit en diverse malen dronken rijden.

Jan is onlangs een eenmans-klussenbedrijfje begonnen. De rechter ziet daarin voor hem een mogelijkheid om het criminele pad te verlaten. Met zijn vonnis gaat hij onder de eis: een werkstraf van zeventig uren en vier weken voorwaardelijke celstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden