Wietplantjes in de war

Hoe houdt een plant haar agenda bij?

Een vriend die wiet kweekt voor eigen gebruik, vertelde dat hij een keer 's nachts vloekend uit bed was gegaan om met dekens de ruiten van zijn kas te verduisteren. De buurvrouw was namelijk midden in de nacht nog televisie aan het kijken en hij was bang dat het licht de nachtrust van zijn wietplantjes zou verstoren. Je bent overbezorgd, was mijn eerste reactie. Maar hij vertelde me dat cannabis bijzondere eisen stelt aan licht.


Om ze op te kweken tot grote, sterke planten moet je eerst het zomerseizoen nabootsen. Daarom krijgen de jonge planten de eerste paar weken per dag wel achttien uur kunstlicht. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid licht op de langste dag. De cannabisplanten groeien als kool, maar bloeien ho maar. En die bloemen, daar gaat het de kweker nou juist om. Om ze aan het bloeien te krijgen wordt het aantal lichturen teruggebracht tot ongeveer twaalf. De plant denkt: de dagen worden korter, de herfst staat voor de deur, ik moet nu gaan bloeien om me op tijd voort te planten.


Hoe werkt die interne klok van planten, vraag ik me af. Het antwoord vind ik in het geweldige boek What a Plant Knows van bioloog Daniel Chamovitz. Uit verschillende experimenten blijkt dat speciale receptoren de lengte van de nachten meten. Daaruit leiden planten af in welke tijd van het jaar ze leven, een fenomeen dat fotoperiodiciteit genoemd wordt. Gaat er gedurende de donkere nacht een lamp aan, dan raakt de plant in de war. Zelfs als het licht maar een paar minuten gebrand heeft, kan de plant al te vroeg of te laat in bloei schieten.


Kortom, de wietkweker maakte zich terecht zorgen over de televisie van de buurvrouw. Maar de programmakeuze kan nog een verschil maken. Kijkt ze naar de film Jaws met veel blauw licht dan zullen de planten daar niet van ontwaken, maar kijkt ze naar The Voice of Holland met het knalrode decor, dan is de kans groot dat de nachtrust wordt verstoord. Rood is namelijk de kleur van het ochtendlicht, het signaal dat de dag is begonnen.


Ook bloemenkwekers maken slim gebruik van de kennis over fotoperiodiciteit. Als je de dag-en-nachtcode (die voor elke soort anders is) kraakt, kun je een plant op elk gewenst moment laten bloeien. Zo zijn er rond Valentijnsdag genoeg bloemen voor alle mensen die zich niet door licht maar door de kalender laten manipuleren tot romantisch gedrag.


Volgende week: hoe weet een zaadje dat het wakker kan worden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.