Wietpas eerst in het zuiden, maximaal 1500 'clubleden'

Na de invoering van de wietpas door het kabinet, zal een coffeeshop maximaal circa 1000 tot 1500 leden gaan tellen. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag bekendgemaakt na de wekelijkse ministerraad.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De wietpas, door de minister clubpas genoemd, is bedoeld om te voorkomen dat buitenlanders in Nederland drugs komen kopen. Door de coffeeshops te sluiten voor buitenlandse drugstoeristen, reizen die niet meer naar Nederland voor de aanschaf en consumptie van cannabis, zo is de verwachting van het kabinet.

Volgens het kabinet passen de maatregelen in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Eind 2014 moet 40 procent van deze organisaties zijn opgerold, zei premier Mark Rutte vanmiddag in een toelichting.

Eerder al bracht het kabinet steeds meer informatie naar buiten over hoe het pasjessysteem vorm moet krijgen. Vandaag werden de voorstellen nog eens besproken door het kabinet. Nu kunnen ze voor advies naar de Raad van State.

De kaart zal alleen beschikbaar zijn voor meerderjarige Nederlanders. Een lidmaatschap moet voor ten minste een jaar worden aangegaan. Daarmee moeten de coffeeshops besloten clubs worden voor de lokale markt. Het maximum aantal leden kan door een burgemeester afhankelijk van de lokale omstandigheden naar beneden worden bijgesteld.

Geen buitenlanders

Of het mogelijk is om buitenlanders uit Nederlandse coffeeshops te weren, moet nog blijken. Momenteel loopt een rechtszaak tussen de gemeente Maastricht en een coffeeshophouder die wel buitenlanders wil toelaten.

Opstelten hoopt na de zomer aan de slag te kunnen met de invoering van het systeem. De bedoeling is dat de kaart eerst in het zuiden van het land wordt geïntroduceerd. In de loop van volgend jaar zijn andere delen van Nederland aan de beurt.

In verschillende steden in Nederland bestaat weerstand tegen de wietpas. Critici vrezen dat de straathandel in drugs zal toenemen. Maar Opstelten verwacht medewerking te krijgen van alle gemeenten, zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden