#WieToo? De stand van zaken voorafgaand aan de Oscaruitreiking

Het regent #MeToo-beschuldigingen in Hollywood. Voor wie het overzicht kwijt is: de stand van zaken voorafgaand aan de Oscaruitreiking. Wie zit er op de strafbank? Wie komt er nog van af?

Bor Beekman
Woody Allen, première van You Will Meet a Tall Dark Stranger, 2010. Beeld getty
Woody Allen, première van You Will Meet a Tall Dark Stranger, 2010.Beeld getty

Ben Affleck

Zei zich niet te herinneren dat hij ooit ongevraagd een vrouwenborst betastte, maar benadrukte dat de klaagster dit 'zeker niet verzon' en bood 'absoluut' zijn excuses aan. Vader Timothy Affleck (74) nam het onlangs op voor zijn beide zoons: 'Ze hebben het zwaar. Hollywood is een smerige plek.'

Rehabilitatie?
Ben regisseert zichzelf in z'n Witness for the Prosecution-remake én draaft nog minstens tweemaal op als Batman. Dit allemaal pas in 2019, dus hij kan rustig afwachten. Heeft wel een hit nodig.

Casey Affleck

Trof een schikking met twee medewerkers die hem in 2010 beschuldigden van seksuele intimidatie. Zou dit jaar de Oscar voor Beste actrice uitreiken, want hij won vorig jaar de mannelijke variant (voor zijn rol in Manchester by the Sea). Maar zag daar - er was wat druk - toch maar van af. Een breuk met de traditie.

Rehabilitatie?
Mits zijn nét voor de #MeToo-heisa beklonken hoofdrol in de verfilming van de succesroman Stoner gewoon doorgaat, lijkt de schade beperkt.

De Oscars

De metamorfose van Gary Oldman in Darkest Hour, de sociaal-satirische horrorhit Get Out, het meesterwerk Call me by your name en de sensatie Lady Bird: lees hier onze mooiste verhalen over de meest bejubelde films van het afgelopen jaar. De uitreiking is op zondag 4 maart.

Woody Allen

Staat voor het Hollywood-tribunaal vanwege een 25 jaar oude, eenmalige beschuldiging van pedofilie die door de rechter onbewezen werd geacht. Vertoonde zich nooit bij de Oscars, behalve die ene keer na 9/11, uit steunbetuiging voor het door de aanslagen getroffen New York.

Rehabilitatie?
Niemand weet welke kant dit opgaat. Allen kán niet stoppen met filmen.

Michael Douglas

Masturbeerde ooit ongevraagd in het bijzijn van een employé van zijn productiemaatschappij. Dat stelt de vrouw althans, die nu als journalist werkt.

Rehabilitatie?
Douglas ís Hollywood. Verkeert niet in de gevarenzone.

Tekst gaat verder onder de foto.

Michael Douglas bij de Screen Actors Guild Awards, 2014. Beeld afp
Michael Douglas bij de Screen Actors Guild Awards, 2014.Beeld afp

James Franco

Zag zijn Oscarkansen voor The Disaster Artist verpest na de Golden Globe-winst, want poseerde iets te opzichtig met #MeToo-speldje, wat een golf onlinekritiek opleverde: niet alle 17-jarige meisjes waren even enthousiast over Franco's versierpraktijken. De steracteur omarmde de beschuldigingen zonder te bekennen: 'Ik wil luisteren.'

Rehabilitatie?
Mag volgend jaar gewoon weer een beeldje uitreiken.

Dustin Hoffman

Hollywood-adel, meer nog dan Douglas. Wil weleens zomaar z'n hand onder een jurk steken, zo claimen verschillende vrouwen. Hoffman verontschuldigde zich vanwege de kwestie met de 17-jarige filmstagiair, die hij (toen 48) in 1985 op de set seksueel zou hebben geïntimideerd: 'Ik vind het verschrikkelijk dat iets wat ik gedaan zou kunnen hebben haar dat idee gaf...' En reageerde geïrriteerd toen tv-presentator John Oliver hem onder vuur nam. 'Kunnen hebben', benadrukte de 80-jarige acteur, dat betekent toch niet 'héb gedaan'?

Rehabilitatie?
Hoffman zingt het wel uit.

Dustin en Lisa Hoffman bij de Oscaruitreiking 2013. Beeld Jeff Vespa
Dustin en Lisa Hoffman bij de Oscaruitreiking 2013.Beeld Jeff Vespa

John Lasseter

De producent wordt vermoedelijk níet ostentatief bedankt tijdens het in ontvangst nemen van die vrijwel zekere Oscar voor het animatie-juweel Coco. De mediageniek-nerdy hawaïhemd-dragende Pixar-Disney hoofdman en regisseur (Toy Story, Cars) ging te knuffelig en zoendriftig om met het vrouwelijk personeel. Gaf dit ook toe, vertrok vervolgens met betaald verlof.

Rehabilitatie?
Lasseter blijft voortaan écht achter de schermen.

Roy Price

Het hoofd van Amazon Studios meende zijn geslacht aan te kunnen bevelen, ook nadat zijn ondergeschikte te kennen had gegeven dat het contact wat haar betreft zakelijk moest blijven. Inmiddels uit dienst. Was ook de man die voor Amazon Woody Allen strikte, voor een tv-serie en vijf films.

Rehabilitatie?
Komt niet meer terug in Hollywood.

Brett Ratner

Producent en regisseur (o.a. Rush Hour) is door zeven vrouwen beschuldigd, onder meer van verkrachting en seksueel wangedrag op en rond de set. Klaagt nu een van de klagers aan wegens laster.

Rehabilitatie?
Voorlopig niet. Ratners naam valt te vaak.

Geoffrey Rush

De Australische Oscarwinnaar (Shine, 1996) wordt beschuldigd van het herhaaldelijk betasten van het geslacht van de actrice die zijn dochter speelde, tijdens uitvoeringen van King Lear. Dat zou blijken uit een door The Daily Mail opgediepte klacht van de actrice aan het theaterbestuur. Rush ontkent alles, verkeert nu in een lelijke rechtszaak met de krant. En legde noodgedwongen zijn functie neer als president van de Australische Academy.

Rehabilitatie?
Zijn imago is 'onherstelbaar beschadigd', aldus Rush zelf.

Steven Seagal

Stond al langer bekend als een paardelul eerste klas, die graag doorslaat op collega's tijdens film-vechtopnamen. Nu ook beschuldigd van onkies gedrag jegens vrouwen.

Rehabilitatie?
In regio's waar Seagal-knokfilms nog geld opleveren doet men niet aan #MeToo.

Bryan Singer

Ver voor #MeToo al beschuldigd van seksueel wangedrag, als Hollywoods vermeende seksfeestkoning met jongemannenharem. De regisseur (The Usual Suspects, X-Men) ontkende door middel van een bataljon advocaten. Werd afgelopen november ontslagen op de set van de Queen biopic Bohemian Rhapsody, de toedracht is onduidelijk.

Rehabilitatie?
Singer werkt veel in het superheldengenre, waar regisseurs er minder toe doen. Dat kan hem redden. Of niet.

Kevin Spacey

Liet niks meer van zich horen sinds die ene op Twitter geplaatste half ontkennende verklaring. Zag de al voor hem weggelegde Oscarnominatie voor All the Money in te World overgaan aan Christopher Plummer. Er lopen meerdere politieonderzoeken naar de acteur wegens aanranding.

Rehabilitatie?
Zeker niet in Hollywood.

Kevin Spacey, Oscaruitreiking 2014. Beeld getty
Kevin Spacey, Oscaruitreiking 2014.Beeld getty

Morgan Spurlock

De Super Size Me-regisseur (Oscarnominatie Beste documentaire 2005) dreef zijn zin door tijdens een onenightstand en schikte met een assistent die zich onheus bejegend voelde.

Spurlock, over #MeToo: 'Ik ben deel van het probleem.'

Rehabilitatie?
Komt ongetwijfeld verpakt als ego-documentaire.

Sylvester Stallone

Veertig jaar na zijn eerste nominatie (voor Rocky) ineens wéér genomineerd (als Rocky in Creed). Maar dat was in 2016. In de #MeToo-stroom dook een politierapport uit jaren tachtig op: over een meisje van 16, al of niet tot seks geforceerd door Stallone en diens bodyguard in Las Vegas. Onzin, zegt Stallone.

Rehabilitatie?
Dit waait over. Stallone (71) is straks gewoon weer coach Rocky Balboa in Creed II.

Tekst gaat verder onder de foto.

Sylvester Stallone bij de Oscaruitreiking 2016. Beeld getty
Sylvester Stallone bij de Oscaruitreiking 2016.Beeld getty

Oliver Stone

Serie vermanende tweets van Oscarwinnares Patricia Arquette: regisseur Stone stuurde haar ooit rozen na haar auditie voor een seksueel getint filmproject. Klaagde vervolgens toen ze haar vriend meenam voor de volgende werkontmoeting. Tja.

Rehabilitatie?
Stone doorstond de Vietnamoorlog.

Quentin Tarantino

Geen dader, wel prominent #MeToo-omstander, als topregisseur in de Weinstein-stal. Betuigde spijt: hij had meer moeten/kunnen doen. Bijkomstigheid: sprong zelf weinig zuinig om met actrice Uma Thurman, op de set van Kill Bill. Nu druk met de opzet van zijn film over Charles Manson en diens familie.

Rehabilitatie?
Reken op wat veroordelende beschouwingen van journalisten over het misogyne-gehalte van Tarantino's oeuvre. Maar de sterregisseur van de jaren negentig gaat niet met pensioen.

James Toback

Veteraan-regisseur en -scenarist (Oscarnominatie Beste script voor Bugsy, 1992), beloofde rollen, maar dan moest er eerst iets anders gebeuren. Volgens zo'n dertig vrouwen, aan wie hij zich opdrong. Ontkent alles.

Rehabilitatie?
Nee.

Harvey Weinstein

Oervader van #MeToo. Werd 12 februari strafrechtelijk aangeklaagd in New York tezamen met The Weinstein Company, die zich zal moeten verantwoorden wegens het faciliteren en toedekken van het seksueel wangedrag van de baas. Daarmee klapte ook een mogelijke verkoop van het nu praktisch failliete filmbedrijf.

Rehabilitatie?
Ondenkbaar.

Er komt hoe dan ook aandacht voor. Dus of misschien niet iederéén in zijn of haar speech wil stilstaan bij #MeToo en Time's Up?, proberen de producenten van de Oscarshow vooraf voorzichtig en niet dwingend duidelijk te maken in interviews over de 90ste uitreiking. Wat meespeelt: de activistisch getoonzette en door zwarte jurken getekende Golden Globesshow trok vorige maand minder kijkers dan gehoopt. De Oscars moeten ook gewoon een 'vrolijk spektakel' zijn, aldus de makers van de show.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden