Wientjes voor vierde (en laatste) keer invloedrijkste Nederlander

Bernard Wientjes is, voor de vierde maal op rij, de invloedrijkste Nederlander. De 70-jarige VNO-NCW-voorzitter, wiens laatste termijn bij de werkgeversvereniging komend voorjaar eindigt, voert opnieuw de Volkskrant Top 200 aan.

Bernard Wientjes (links) na een bezoek aan minister Asscher in november vorig jaar. Rechts van hem FNV-voorzitter Ton Heerts.Beeld anp

De werkgevers sloten dit jaar samen met de vakbeweging een sociaal akkoord met het kabinet, waarin onder meer de aanpak van het ontslagrecht is geregeld. Verder bleven de lonen nog gematigd, terwijl de winsten van het grote bedrijfsleven vaak redelijk op peil bleven. De FNV voert vandaag actie voor meer koopkracht en banen.

Wientjes wordt in de achtste Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders gevolgd door Hans Wijers. De oud-D66-minister en oud-Akzo Nobel-baas heeft posities bij alle vaderlandse kroonjuwelen: hij is president-commissaris bij Ajax en Heineken en commissaris bij Shell. Bovendien was hij dit jaar voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, dat de feestelijkheden rond de troonswisseling regelde.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm is de nummer drie. De oud-VVD-minister werd commissaris bij Shell. Dat is opmerkelijk, omdat de eigenzinnige Zalm na zijn vertrek uit Den Haag nergens commissaris werd en aan de slag ging bij het DSB van Dirk Scheringa.

Hans Wijers.Beeld anp
Gerrit Zalm.Beeld anp

Veel bankiers uit de lijst
De topvijf wordt gecompleteerd door president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en oud-Shell-topman Jeroen van der Veer. De invloedrijkste vrouw is Laura van Geest, de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau. Zij is ook de hoogste nieuwe binnenkomer, voor de nieuwe ING-topman Ralph Hamers. Tot de uitvallers behoren dit jaar veel bankiers, van wie Rabobank-topman Piet Moerland de prominentste is. Hij moest onlangs opstappen vanwege het Libor-schandaal.

Het aantal vrouwen in de Top 200 steeg naar een kwart. Het zijn er vijf meer dan in 2012. Het aantal invloedrijken met een allochtone achtergrond steeg met één tot vijf. Het jongste 'lid' van de Top 200 is Farid Tabarki. De trendwatcher is 37. Vorig jaar verjongde de bestuurlijke elite enigszins door de opkomst van veertigers. Dit jaar blijft de leeftijd stabiel op 58. Dat heeft te maken met de bestuurders op leeftijd die de beschermingswallen van de grote bedrijven bevolken. Deze stichtingen met 'old boys' zijn dit jaar toegevoegd aan de database waarop de Volkskrant Top 200 is gebaseerd.

Hoe zijn de invloedrijkste Nederlanders met elkaar verbonden? Volg hier de netwerken van de Top 200.

Vandaag in de Volkskrant: Werkgeversparadijs Nederland, alles over de top 200 van invloedrijkste Nederlanders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden