Wientjes, help de werkende armen

Ton Wilthagen maakt zich zorgen over de vergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt (Economie, 15 april). Esther-Mirjam Sent schrijft (Opinie & Debat, 24 april) dat het groeiend aantal werkende armen haar somber stemt....

Onder de noemer ‘Gewoon Goed Werk’ voeren we al jaren actie voor meer zekerheid voor flexwerkers en betere arbeidsvoorwaarden aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat doen we door werkgevers zover te krijgen dat zij flexwerk omzetten in vaste banen. We sluiten de uitzendcao af, waardoor uitzendkrachten recht hebben op scholing. En met bedrijven die uitzendkrachten inhuren, spreken we af dat ze die vanaf de eerste dag dezelfde arbeidsvoorwaarden geven als de vaste krachten.

Het probleem ligt bij werkgevers die niet kiezen voor de slimste weg, maar voor de goedkoopste: de laagbetaalde flexwerkers. Ze willen vooral de arbeidskosten zo laag mogelijk houden. Een tweede probleem is dat veel werk dat niet tot de kernactiviteit van bedrijven hoort, is afgestoten. 20 tot 25 procent van de werkenden behoort niet meer tot de vaste kern. Het gaat vaak om arbeidsintensief en laaggeschoold werk, zoals catering, beveiliging en callcenters.

De klappen van de crisis zijn opgevangen door flexwerkers en mensen die laaggeschoold werk doen. Zij zijn werk kwijtgeraakt, terwijl ze minder of helemaal geen recht op WW hebben. Zij hebben de door werkgevers gewenste flexibiliteit geleverd, en worden daarvoor gestraft.

Hoe pak je deze problematiek aan?

Wij hameren erop dat opdrachtgevers en bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat doen we in de eerste plaats aan de cao-tafel waar we ook de belangen van de minderbetaalden en flexwerkers behartigen.

Maar als we centraal iets voor hen kunnen regelen in Den Haag, mag werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes ons uit bed bellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden