'Wientjes betrokken bij badkamerkartel'

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes zou in een eerdere functie betrokken zijn geweest bij een 'badkamerkartel', waarvoor door Brussel miljoenenboetes zijn uitgedeeld. Wientjes ontkent elke betrokkenheid.

AMSTERDAM - Het Financieele Dagblad meldde de kwestie zaterdag. De krant baseert zich op een arrest uit september van het Europese Hof van Justitie. Brussel legde in 2010 zeventien badkamerfabrikanten in totaal ruim 600 miljoen euro boete op. De bedrijven spraken onderling af de prijzen te verhogen, bijvoorbeeld vanwege gestegen grondstofprijzen. Dat gebeurde in zes landen, waaronder Nederland. De kartelafspraken liepen van 1992 tot 2004, toen de Commissie invallen deed.

Villeroy & Boch kreeg de op een na hoogste boete, 72 miljoen euro, en ging in beroep. Uit een arrest in die zaak blijkt dat het Duitse bedrijf naar Wientjes wijst. Villeroy & Boch nam in de jaren 90 Ucosan over, het familiebedrijf van Wientjes dat douchewanden produceert. Wientjes kwam zo in 1999 in de raad van bestuur van het Duitse bedrijf, en bleef tot 2003 ook directeur van Ucosan. Daar had Wientjes het ook na de overname nog volledig voor het zeggen, stelt Villeroy & Boch, waarmee hij aansprakelijk was. Het Hof wijst die redenering af, omdat het Duitse bedrijf volledig eigenaar was van Ucosan.

Wientjes, die in 2005 voorzitter werd van VNO-NCW en binnenkort afscheid neemt, ontkende zaterdag in een schriftelijke reactie elke betrokkenheid. De werkgeversvoorman benadrukt dat hij nooit aansprakelijk is gesteld of beboet. Hij zegt in zijn periode bij Villeroy & Boch ook nooit geweten te hebben van de genoemde activiteiten. Hij vernam pas van de zaak toen de Europese Commissie een onderzoek instelde. Wientjes zegt nadien nooit gehoord te zijn en niet betrokken te zijn bij het juridisch proces.

Villerroy & Boch kon afgelopen weekeinde niet reageren. Hoogleraar accountacy Marcel Pheijffer (Nyenrode) vindt de verklaring van Wientjes niet heel overtuigend. 'Hij reageert niet op de feiten als genoemd in het arrest van het Europees Hof. Hij geeft meerdere malen ontwijkende antwoorden. Daarmee pleit hij zichzelf dan ook niet vrij, eerder laadt hij enige verdenking op zich.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden