Wielrenner is volwassen mens

introintro..

Jan VerslootMiddelburgHugo van den BroekCastricummarathonloperWarry van der Leen en Haarlem

De term antidopingmaffia is mij uit het hart gegrepen. Tegen het feit dat iemand met dertig hechtingen in zijn knie een zware koers rijdt, wordt niet opgetreden, maar als iemand probeert met behulp van bepaalde middelen zijn prestaties te verhogen, moet hij een jaarsalaris inleveren.

Ik slik al jaren pillen voor mijn hart, als ik ze niet slik, presteer ik niets. Behandel sporters toch als volwassen mensen en laat de regelzuchtigen zich met hun eigen gezin bemoeien. Het is toch echt van de gekken, dat je als een misdadiger al je gangen moet melden aan een stelletje controlfreaks.

Laat ons van mooie sport genieten, het interesseert me niet of doping is gebruikt. Ik doe het zelf elke dag.

Zondaars

Zondaars
Sporters zijn inderdaad niet gelijk (Geachte redactie, 24 april). Maakt dat de sport daarom oneerlijk? Volgens de Van Dale betekent eerlijk ‘wars van leugen en bedrog’. Zouden we een sporter serieus nemen als deze zegt dat de wedstrijd oneerlijk was, omdat zijn tegenstander een betere conditie had?

Zondaars
In de brievenrubriek schrijft Gerhard Elferink dat geneesmiddelen die aan iedereen worden verstrekt, verboden zijn voor topsporters. Dit klopt niet. Een sporter die lijdt aan een ziekte en dit middels een attest kan aantonen, mag medicatie gebruiken.

Zondaars
Volgens Elferink werk je het verschil in aanleg niet weg met het toedienen van stimulerende middelen. Dit is onjuist. Al geven middelen slechts 10 seconden progressie, dan nog is dit oneerlijk.

Zondaars
Geschorste sporters hebben meestal hogere bloedwaarden, een veelvoud van de natuurlijke waarden. Een uitzondering is het hematocrietgehalte: een lichte verhoging kan duiden op epogebruik. Een verhoogde hematocrietwaarde leidt niet tot een schorsing, hooguit tot verder

Zondaars
onderzoek. Uiteraard wordt overal waar het om geld en status gaat door een aantal mensen vals gespeeld. Ik hoop dat de ‘antidopingmaffia’ ervoor zal zorgen dat deze zondaars veruit in de minderheid zijn, zodat het ook voor de rest mogelijk blijft de top te halen.

Linke soep

Linke soep
Als het dopinggebruik toch niet valt uit te bannen, zou het dan niet verstandiger zijn uitsluitend farmaceutische bedrijven als shirtsponsor toe te laten, die op die manier verantwoordelijk zijn voor wat de renners toegediend krijgen? De ploegen Bayer, Organon, Roche of Akzo zullen er alles aan doen om te voorkomen dat een van hun sporters dood neervalt. De gezondheid van de deelnemers zal minder gevaar lopen (al blijft het zo hard mogelijk een Alp opfietsen linke soep), terwijl de concurrentie van sponsors het andere bezwaar – competitievervalsing – uit de wereld zal helpen, omdat ze allemaal van wanten weten. En het beste middel wint ten slotte – net als nu, maar dan open en bloot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden