Wielerfans denken dat Smeets de Giro vermoordt

Ad Melkert heeft Pim Fortuyn vermoord en Mart Smeets de Giro d'Italia. 'Ik werd uitgescholden om iets waar ik helemaal niets aan kan doen', kijkt Smeets terug op een weekeindje Gironingen....

Daar is de stad Groningen, afgelopen weekeinde de gastheer van een van de grootste wielerrondes ter wereld. De 85ste Ronde van Italië begint zaterdag in Groningen en de toch al nooit saaie studentenstad borrelt en bruist. Onderwijl kookt Mart Smeets: met zijn rug naar tijdrijdende wielrenners gekeerd legt hij voor de camera uit dat de NOS geen wielerbeelden uitzendt.

'Een smet op dit prachtevenement', vindt Seerp Leistra, hoogste sportambtenaar van Groningen. 'Jammer', oordeelt sportjournalist Dick Heuvelman, de man die de Giro naar Groningen haalde. 'Wij konden en wilden er niets aan doen', zegt Giro-directeur Carmine Castellano.

De vele tienduizenden die zaterdag en zondag langs het parkoers stonden hebben Giro-renners gezien, NOS-kijkers niet. Die omroep zendt veel wielrennen uit maar uitgerekend nu de Giro in Groningen is neergestreken moet de nationale sportzender verstek laten gaan.

'Sneu voor de organisatie', zegt Jan de Jong, hoofd marketing en communicatie van de NOS. 'We hadden uiteraard interesse in de uitzendrechten van deze ronde maar die waren belachelijk duur. Wij hebben onze verantwoordelijkheid. We kunnen niet zomaar alles kopen.'

De stichting RCS Sport is eigenaar van de Giro en vele andere Italiaanse wielerwedstrijden. Vorig jaar sloot RCS een vierjarig contract af met de staatsomroep RAI. De RAI verkoopt de beelden aan geïnteresseerden. Niet alleen de NOS maar ook de Spaanse en Deense televisiebazen vonden de vraagprijs van de RAI veel en veel te hoog.

NOS-woordvoerder De Jong onderhandelde over uitzending op de Nederlandse tv. 'Ik heb het idee dat de RAI veel te veel geld heeft betaald aan RCS Sport en dat er kennelijk nu moet worden terugverdiend via andere omroepen'. De Jong geeft toe dat de NOS somtijds astronomische bedragen betaalt om een voetbalwedstrijd op tv te krijgen. 'Maar dat is appels en peren vergelijken. Marktaandeel, hoeveel STER-blokken wij rondom wilerennen kunnen verkopen, dat moet je hier buiten houden.'

Giro-organisator RCS is dé pleitbezorger van het Italiaanse wielrennen. De tv-rechten op de Giro kunnen alleen maar worden gekocht in een totaal-pakket met andere koersen. Hoewel RCS vermoedelijk veel geld verdiende aan het vierjarig contract met de RAI treedt er nu een averechts effect op: RCS wil via de tv wielrennen populair maken maar omroepen als de NOS zenden geen minuut van de Giro uit door de hoge kosten.

'Ik ben hier echt doodziek van', zegt ploegleider Theo de Rooy van de Nederlandse deelnemer aan de Giro, Rabobank. 'Wij rijden hier met een goede ploeg, Michael Boogerd rijdt voor het eerst de Giro, de start is in Nederland en uitgerekend op de Nederlandse tv is niets te zien.'

Wie er schuldig is aan deze situatie laat De Rooy in het midden. Wel wil hij kwijt dat RCS (ook organisator van ondermeer de rittenkoers Tirreno Adriatico en de klassieker Milaan-San Remo) bij de RAI te weinig garanties heeft bedongen in dat vierjarige contract.

'Wij willen op tv te zien zijn. Onze sponsor wil uiteraard dat wij op tv komen. Ik ben nu zover dat als ik volgend voorjaar niet de garantie heb dat er op de Nederlandse tv iets te zien is van de Tirreno Adriatico, wij dan maar kiezen voor het rijden van Parijs-Nice.' Die twee prestigieuze etappewedstrijden worden vrijwel gelijktijdig verreden. Rabo-renner Erik Dekker won dit jaar de Tirreno-Adriatico.

De NOS wilde een contract van een jaar, vervolgens een contract van twee jaar en ten slotte de uitzendrechten op twee dagen Gironingen. Partijen kwamen er niet uit, de wielerliefhebber was aangewezen op beelden van Eurosport, VRT of ARD.

Het viel wel mee met de boze telefoontjes, zegt NOS-woordvoerder De Jong. Diens presentator van dienst, in Groningen: 'Het is echt schandalig dat we niet konden uitzenden.' Vanuit Groningen, met de rug naar de renners gekeerd, kondigt Mart Smeets zaterdag een tennistoernooi in Rome aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden