Wiegel: 'Zorg door Zalm in de problemen'

Voorzitter Wiegel van de gezamenlijke ziektekostenverzekeraars heeft dinsdag scherpe kritiek geuit op de begrotingsdiscipline van zijn VVD-partijgenoot, minister Zalm van Financiën....

Van onze verslaggever

Volgens Wiegel zijn de problemen in de gezondheidszorg voor een groot deel terug te voeren op de invoering van de Zalm-norm in 1994. Volgens deze door Paars I geïntroduceerde regel mogen ministers niet meer hun begrotingen overschrijden. Dit geldt ook voor de uit ziektekostenpremies betaalde gezondheidszorg, hoewel deze niet onder een departementale begroting vallen.

'Wij hebben ons steeds verzet tegen dit financiële keurslijf van veel te krappe ramingen, die achteraf steeds moesten worden bijgesteld', zei VVD-coryfee Wiegel. 'Bij de vorming van Paars I was de euforie groot over de Zalm-norm. De uitgaven voor de zorg werden op een bepaald percentage vastgeprikt. Maar mensen uit het vak hebben steeds gezegd: dit lukt gewoon niet.'

Wiegel toonde zich verheugd over het feit dat het kabinet inmiddels voor de gezondheidszorg een uitzondering heeft gemaakt. Minister Borst maakte maandag bekend dat de verzekeraars voortaan in het voor- en najaar, wanneer de begrotingen worden bijgesteld, om extra geld kunnen vragen. De verzekeraars krijgen een steeds grotere rol in de verdeling van de tachtig miljard gulden die jaarlijks in de gezondheidszorg omgaat.

De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland vindt overigens dat Borst moet zwijgen over het toekomstige verzekeringsstelsel. Zij heeft allerlei instanties daarover om adviezen gevraagd, zei hij. 'Maar in de tussentijd laat zij geen gelegenheid voorbijgaan om te zeggen hoe dat stelsel er volgens haar uit moet zien.'

Wiegel: 'Je vraagt advies of je doet dat niet. Daarom wil ik ministers beleefd verzoeken terughoudend te zijn.' Een aantal leden van Wiegels organisatie, in het bijzonder de particuliere verzekeraars, hebben moeite met de verplichte basisverzekering waarop gestudeerd wordt.

Wiegel sprak tijdens een bijeenkomst in Den Haag van ziekenfonds het Groene Land, onderdeel van het Achmea-concern. Het Groene Land is bezig de wachtlijsten voor geestelijk gehandicapten in snel tempo weg te werken, maakte zorgdirecteur Dijkstra bekend.

Veel wachtenden voor opname bleken na thuisbezoek een voorkeur te hebben voor eenvoudiger vormen van zorg. Bewoners van instellingen bleken vaak ook liever zorg thuis te krijgen. Zij maakten plaats voor urgente patiënten die wel moesten worden opgenomen.

Het Groene Land besloot tot de versnelde aanpak nadat ouders van geestelijk gehandicapten een proces hadden aangespannen. Daarbij werd het ziekenfonds overigens vrijgesproken en werd de overheid aansprakelijk gesteld.

Ook andere wachtlijsten worden weggewerkt. Volgens Dijkstra kan dat door creatief in te spelen op de mogelijkheden die staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid heeft geboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden