Wiegel vierkant achter lijsttrekker Van Aartsen

Voormalig VVD-leider Hans Wiegel staat ‘vierkant achter Jozias van Aartsen’ en zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van de VVD. Wiegel heeft dat donderdag bekendgemaakt....

ANP

Hij reageert op de commotie die woensdag ontstond over een initiatief van afdelingsvoorzitter Blom van de VVD in Alphen aan den Rijn. Die is een actie begonnen om Wiegel te bewegen zich kandidaat te stellen als VVD-lijsttrekker. Blom zegt al positieve reacties te hebben gekregen van 200 van de bijna 500 VVD-afdelingen.

Partijvoorzitter Van Zanen van de VVD noemde het initiatief van Blom woensdag ‘buitengewoon stom’. Volgens hem wekt de actie de indruk dat de VVD geen vertrouwen heeft in haar aanvoerder Van Aartsen. Van Aartsen zelf wilde woensdag niet reageren, maar liet donderdag weten ‘verheugd’ te zijn over de verklaring van Wiegel.

Blom noemt de reactie van Wiegel ‘buitengewoon jammer’. Hij gaat proberen de voormalig VVD-leider op andere gedachten te brengen, maar verwacht daar niet veel van. De verklaring van Wiegel schept volgens Blom in elk geval duidelijkheid. ‘Dat moeten we respecteren.’.

Wiegel leidde de VVD in de jaren ‘70 en was in het kabinet Van Agt-1 vicepremier. Daarna verliet hij de Haagse politiek, maar hij bleef bij de liberale achterban zeer populair. Hij heeft de afgelopen tijd wel eens gezinspeeld op een terugkeer naar Den Haag, maar zei daar steeds bij op ‘een passend moment’ zijn beslissing kenbaar te zullen maken.

Van het lijsttrekkerschap lijkt Wiegel met zijn verklaring van donderdag definitief af te zien. Maar over de mogelijkheid dat hij in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2007 wordt gepresenteerd als de kandidaat-premier van de VVD laat hij zich niet uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden