Wiegel maakt ‘pas op de plaats’, maar FvD, VVD en CDA praten verder in Zuid-Holland

De vorming van een nieuw provinciebestuur in Zuid-Holland verloopt moeizaam. Informateur Hans Wiegel maakt tijdelijk ‘pas op de plaats’. De komende tijd gaan Forum voor Democratie, VVD en CDA eerst onderling verder praten.

Hans Wiegel bij het begin van zijn opdracht in Zuid-Holland. Beeld Freek van den Bergh
Hans Wiegel bij het begin van zijn opdracht in Zuid-Holland.Beeld Freek van den Bergh

Wiegels ‘verkennende gesprekken’ met alle partijen hebben ‘in deze fase nog niet geleid tot een conclusie van de informateur’, aldus een verklaring van de provincie Zuid-Holland dinsdagochtend. Naar aanleiding hiervan hebben de fracties van FVD, VVD en CDA voorgesteld zelf een ‘programmatische verkenning op hoofdlijnen’ te maken. De drie partijen hebben behoefte aan ‘inhoudelijke verdieping op een aantal thema’s’ en gaan onderzoeken of een vierde partij zich daarbij kan aansluiten.

Aan het begin van de formatiegesprekken in Zuid-Holland, begin april, zei Hans Wiegel te willen aansturen op een ‘breed college’ met winnaar Forum voor Democratie (11 zetels) en tweede partij VVD (10), aangevuld met nog drie partijen. Gedeputeerde Staten heeft de steun van minimaal 28 zetels nodig voor een meerderheid. Het CDA heeft 4 zetels, dus voor een meerderheid zijn zeker vier partijen nodig.

In een volgende fase zal Wiegel de gesprekken weer gaan leiden, zo is de verwachting.

PROFIEL HANS WIEGEL

In het politieke spel rechts Nederland op koers te houden: daarvoor is Hans Wiegel al decennia de zelfverkozen stuurman. Dankzij zijn netwerk, zijn column in De Telegraaf maar vooral ook door zijn politieke smeedwerk. Zoals nu in Zuid-Holland, op verzoek van Thierry Baudet.

ONDANKS DE WINST ONDERHANDELT FORUM NOG NERGENS (ECHT) MEE

Ondanks de verkiezingswinst is Forum voor Democratie nog nergens doorgedrongen tot de collegeonderhandelingen voor de Provinciale Staten. In de zes provincies waar de verkennende gesprekken – bijna – zijn afgerond, komt de partij niet voor in de plannen voor een provinciebestuur. Klimaatbeleid blijkt het belangrijkste breekpunt. De nieuwkomer staat vooralsnog niet open voor een compromis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden