Wiegel komt de boel bij elkaar houden

Het de Nederlandse spirit is het zo belabberd gesteld dat we niet meer blij kunnen zijn met een verstandige, degelijke minister-president als Balkenende en een dito kandidaatpremier als Wouter Bos....

Renée Braams

Hopen maar dat Wiegel wél talent heeft om de-boel-bij-elkaarte-houden. In de bladen deze week schrikwekkende verhalen over segregatie. Nieuwe Revu ging met Wouter Bos mee op werkbezoek in het Utrechtse nachtleven en hoorde expliciet dat Marokkanen en Antillianen niet de discotheken in komen. 'Marokkanen vallen vaker meisjes lastig en Antillianen beginnen vaker knokpartijen', licht een horeca-adviseur toe. Wouter Bos wil niet dat zwart en wit langs elkaar heen dansen.

Nog schrijnender is 'Het zevende rijexamen van mevrouw Esseka' waarin Vrij Nederland signaleert dat rijscholen die hun slagingspercentage willen opkrikken, allochtonen weigeren, onder het mom van 'ik ben nu druk, belt u later even terug'. Je kunt de rijschoolhouders (net als de discotheekeigenaren) wel begrijpen, als je leest hoe de rijlessen van mevrouw Esseka gaan. Mevrouw Esseka spreekt een paar woorden Nederlands, en begrijpt er ook een paar. Maar suggereert dat ze alles begrijpt. 'Potverdomme, ik heb twee keer gezegd dat we linksaf gaan!'

Gauw over naar al het heerlijke leesvoer dat de bladen bieden voor in de file op weg naar het strand. Als je bent ingestapt in Amstelveen of Wûnseradiel woon je volgens de veiligheidsspecial van Elsevier in een veilige gemeente. Amsterdam is het onveiligst. Maar dat komt niet door de fietsers die, aldus Else vier, massaal door rood rijden. De rood-fietser krijgt van deze rubriek de prijs van slachtoffer van de week: de Fietsersbond neemt het voor hem op, 'de wachttijden zijn ook zó lang', en eist meer groen.

In Vrij Nederland voor echte smullers een subversief verhaal over roken, drinken en bunkeren, dat goed is voor de staatskas. Wie rookt, gaat eerder dood en kost dus minder dan een gezondheidsfreak die 95 wordt, is de theorie. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: wie zich moddervet eet, zal misschien vredig insluimeren op z'n zeventigste maar kan beslist óók negentig worden, maar dan wel met steeds verder geamputeerde ledematen door de ouderdomssuiker.

Ook voor liefhebbers: in De Groene Amsterdammer een mega-interview met Marcel van Dam. En wie op het strand wil huiveren, leze in Nieuwe Revu hoe Willem Endstra zijn doodsangst te boek stelde op een paar velletjes papier. Wat zal hij hebben gesnakt naar een degelijk bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden