Wiegel: bevries loongrens voor het ziekenfonds

Schaf het gecompliceerde systeem van de eigen bijdrage in het ziekenfonds af. Het bevriezen van de loongrens voor het ziekenfonds is een even effectieve, en veel eenvoudiger manier om op de kosten voor de gezondheidszorg te besparen, vindt voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland....

Van onze verslaggeefster

AMERSFOORT

Als de loongrens twee jaar achter elkaar bevroren blijft op het huidige peil van zestigduizend gulden, zullen vierhonderdduizend ziekenfondsverzekerden moeten overstappen naar een particuliere verzekeraar. Dat leidt, aldus Wiegel, tot een besparing op de collectieve lasten die even groot is als de beoogde opbrengst van de eigen bijdrage.

De regeringsfracties, PvdA, VVD en D66 zijn echter niet bereid om de regeling nu al ter discussie te stellen. Ze hebben zich verplicht om honderden miljoenen te bezuinigen op de collectieve lasten door middel van de eigen bijdrage. Wordt die nu al afgeschaft, dan moeten ze het eens zien te worden over een andere methode van kostenbesparing.

De coalitiefracties steunen daarom minister Borst van Volksgezondheid, die vasthoudt aan de eigen bijdrage. Pas als de evaluatie van het eigenbijdragenstelsel, in juni, daarvoor aanleiding geeft, willen ze opnieuw praten.

Ziekenfondsverzekerden moeten sinds begin dit jaar een eigen bijdrage van 20 procent betalen voor medische zorg, met een maximum van tweehonderd gulden per jaar. Voor huisarts, tandarts en verloskundige hulp geldt geen bijdrage. Mensen met een laag inkomen betalen maximaal honderd gulden.

De regeling is echter zo ingewikkeld, dat ze niet is uit te leggen aan verzekerden. In sommige situaties pakt het stelsel onrechtvaardig uit. Het systeem is voor de verzekeraars lastig uitvoerbaar en vergt daardoor extra kosten. Door al die problemen wordt de voorspelde opbrengst niet gehaald.

De verzekeraars presenteerden gisteren enkele bizarre voorbeelden van de gevolgen van het nieuwe bijdragensysteem. Zo betaalt iemand met een uitkering ten hoogste honderd gulden aan eigen bijdragen. Maar heeft hij een Melkert-baan die hem precies evenveel inkomen oplevert, dan ligt het maximum op tweehonderd gulden.

Hetzelfde geldt voor een WAO'er die per maand netto een tientje meer ontvangt dan iemand met een bijstandsuitkering. Een weduwe met een uitkering van de Algemene Nabestaanden Wet, die daarnaast uit een bijbaantje maandelijks 770 gulden ontvangt, betaalt maximaal honderd gulden.

Een patiënt kan zich voor een simpele ingreep beter een dag laten opnemen in het ziekenhuis dan diezelfde behandeling in de polikliniek ondergaan. De eigen bijdrage voor ziekenhuisopname is maar acht gulden per dag. Voor het gebruik van de poli moet hij 38 gulden betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden