Wiebes verlaat Amsterdam met dreigend tekort van 30 miljoen euro

Niets leek Eric Wiebes een vlekkeloze entrée in de Haagse politiek in de weg te staan. De nieuwe staatssecretaris van Financiën die wordt geprezen om zijn werk als wethouder in Amsterdam had zich bewezen als  'crisismanager' en 'financiële tovenaar'. Maar de oud-wethouder van verkeer en vervoer laat de hoofdstad achter met een dreigend tekort van 30 miljoen euro.

redactie
De nieuwe staatssecretaris Eric Wiebes van Financien voor aanvang van zijn ontmoeting met minister Jeroen Dijsselbloem van Financien. Beeld anp
De nieuwe staatssecretaris Eric Wiebes van Financien voor aanvang van zijn ontmoeting met minister Jeroen Dijsselbloem van Financien.Beeld anp

Vandaag publiceerde de Amsterdamse rekenkamer een rapport over de kosten van het onderhoud en renovatie van het metrotraject de Oostlijn, het zogenaamde Meerjaren Vervangingsprogramma Metro (MVP Metro).

Door onduidelijk afspraken met omliggende gemeenten over de rentelasten en de financiering van het gezamenlijke onderhoudsproject, dreigt de overschrijding van het budget de gemeente Amsterdam met een tekort van 30 miljoen op te zadelen.

De rekenkamer stelt dat het beheer van dit budget jarenlang is tekortgeschoten en rekent dat de stad aan. 'Jarenlang is het beheer van het MVP Metro tekort geschoten. Hierdoor is de gemeente gaandeweg het zicht op dit programma kwijtgeraakt. Dat is gegeven de totale omvang van een miljard euro een onbegrijpelijke slordigheid'.

Wiebes, die de afgelopen vier jaar verantwoordelijk was voor het dossier, erkent dat de zaak beter had moeten worden aangepakt. In een van zijn laatste brieven als wethouder van verkeer en vervoer schrijft hij dat het 'beter had gemoeten', schrijft het Parool.

Het college van B&W is al druk bezig het tekort weg te werken, stelt de rekenkamer en adviseert het college nieuwe, en vooral betere afspraken met de regio te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden