Wiebes verdubbelt boete op zwart vermogen

In binnen- en buitenland proberen de autoriteiten grip te krijgen op belastingontduikers en -ontwijkers. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maakte dinsdag bekend dat de boete voor Nederlandse spijtoptanten vanaf 1 juli verdubbelt. 

Staatssecretaris Eric Wiebes.Beeld anp

De boete gaat van 60 procent bovenop het ontdoken belastingbedrag naar 120 procent. Hiermee wil Wiebes mensen met een zwart vermogen in het buitenland aansporen hun vermogen aan te geven. Doen de belastingontduikers niets dan kan de boete oplopen tot 300 procent.

De boeteverhoging is een reactie op de recente onthullingen van de zogenoemde Panama Papers. De staatssecretaris wijst er daarnaast op dat de Belastingdienst vanaf 2017 bankgegevens krijgt uit honderd landen. 'Verstoppen kan niet langer', aldus Wiebes. 'Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Het spel is klaar.'

'Eerste stap naar transparantie'

Tegelijk met het plan van Wiebes nam de Europese Commissie dinsdag een lang voorbereide stap in de strijd tegen belastingontduiking, in dit geval van multinationals. Eurocommissaris Jonathan Hill (Financiële Diensten & Kapitaalmarkten) is van plan de grootste multinationals in de EU te verplichten hun omzet, winst en het aantal werknemers per lidstaat openbaar te maken. In reactie op de Panama Papers besloot de Commissie de multinationals ook te verplichten om hetzelfde te doen per belastingparadijs. Jaarlijks lopen de lidstaten 50 tot 70 miljard euro winstbelasting mis door fiscale trucs. 'Dit is de eerste stap naar transparantie', aldus een woordvoerder van Hill.

Critici noemen het plan echter 'onwaarschijnlijk slap en slechts transparant in naam'. Volgens anticorruptieorganisatie Transparency International kunnen multinationals hun geld nog steeds wegsluizen naar allerlei landen die niet op de zwarte lijst staan van belastingparadijzen van de EU. Op de huidige versie ontbreken bijvoorbeeld Kanaaleiland Jersey en het overzeese gebiedsdeel Bermuda van het Verenigd Koninkrijk.

Eurocommissaris Pierre Moscovici (Fiscale Zaken) heeft aangekondigd de zwarte lijst uit te breiden. In samenwerking met de OESO wil de Commissie bovendien kijken of de regels ook wereldwijd toegepast kunnen worden.

750 miljoen

Het plan geldt overigens alleen voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro. Hoewel het slechts 10 procent van de multinationals raakt, zijn deze samen wel verantwoordelijk voor ongeveer 90 procent van de omzet van alle multinationals.' Dit zijn niet per se de bedrijven die het meest met geld schuiven', zegt Esmé Berkhout, fiscaal beleidsadviseur bij Oxfam Novib.

ABN Amro werd maandag ook in verband gebracht met het verhullen van eigendom. De vraag is of de staatsbank meewerkt aan belastingontduiking. 'Dat kan niet en mag niet', zei minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën dinsdag tegen RTL Z. Hij kondigde aan dat de bank deze week in gesprek gaat met de Belastingdienst om te bepalen of ABN belastingontduiking mogelijk maakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden